Novo ime Makedonije bit će Republika Sjeverna Makedonija

Fena
Novo ime Makedonije bit će Republika Sjeverna Makedonija
Foto: EPA / Zaev i Tsipras
Grčka i Makedonija postigle su historijski sporazum o rješavanju spora između dvije zemlje oko imena bivše jugoslovenske republike koji je decenijama opterećavao odnose između dviju zemalja. 

"Imamo sporazum. Sretni smo što imamo dobar sporazum, koji udovoljava svim preduslovima grčke strane", poručio je Tsipras grčkom predsjedniku Prokopisu Pavlopoulosu tokom njihovog sastanka koji je uživo prenosila televizija.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je u obraćanju naciji istakao da je postigao dogovor s grčkom stranom prema kojem bi novo ustavno ime Makedonije bilo Republika Sjeverna Makedonija.

Napomenuo je i da će sporazum, koji bi trebao biti potpisan u subotu, staviti na referendum kako bi se građani o njemu izjasnili.

"Rješavanjem spora između Grčke i Makedonije gradimo prijateljstvo", rekao je Zaev.

Istakao je i kako sporazum osigurava izlazak Makedonije iz izolacije te joj omogućava evropsku perspektivu, stabilnost i napredak.

Dodao je da će Makedonci i dalje ostaju Makedonci kao etnička zajednica s tim imenom, a da će se u dokumentima voditi kao državljani Sjeverne Makedonije.

Spor oko imena Makedonija bio je kamen spoticanja u odnosima dviju zemalja od 1991. kada se Makedonija otcijepila od bivše Jugoslavije, proglašavajući nezavisnost pod imenom Republika Makedonija.

Grčka, koja ima sjevernu pokrajinu koja se također zove Makedonija i graniči se s bivšom jugoslovenskom republikom, usprotivila se imenu i zatražila je da se ono promijeni.

Spor je omeo makedonske pokušaje da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u regiji u kojoj se dvije organizacije bore za uticaj s Rusijom.

Tsipras i njegov makedonski kolega Zoran Zaev danas su u telefonskom razgovoru raspravljali o toj temi. Očekuje se da obojica čelnika tokom dana objave svoje izjave za javnost.

Tsipras je izjavio da sporazum udovoljava brigama Grčke da revidirani naziv Makedonije bude "dodatno" ime s geografskom odrednicom. Jedno od imena koje je u opticaju je Sjeverna Makedonija, saopćili su diplomatski izvori.

Atina i Skopje žure da postignu sporazum prije samita EU krajem juna, iako bi svaki sporazum zahtijevao referendum u Makedoniji i parlamentarno odobrenje u obje zemlje. Samit NATO-a zakazan je za sredinu jula.

Sporazum bi bio podnešen na ratifikaciju grčkom parlamentu samo ako Makedonija ispuni svoj dio sporazuma, tvrdi Tsipras, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije