Studenti Srbije ponovo na ulicama: Ne žele diktaturu

Radiosarajevo.ba
Studenti Srbije ponovo na ulicama: Ne žele diktaturu
Mladi ljudi koji prosvjeduju protiv pobjede aktuelnog premijera Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji i večeras oko 18 sati okupili su se ispred Skupštine Srbije u Beogradu.

Mladi se okupljaju uz zvuke pištaljki i povike protiv Vučića, a na skupu i dalje nisu vidljiva stranačka obilježja.

Saobraćaj u Beogradu je trenutno blokiran, policija obezbjeđuje protest, ali ne u velikom broju.

Jedna mlađa žena pokušala je da ponovo pocijepa postavljen transparent u okviru "zida plača" na improvizovanoj ogradi ispred Skupštine Srbije. Nekoliko mladića je u tome spriječilo i sada pokušavaju da zaštite plakate na kojima su fotografije i natpisi o stradalima na Kosovu.

Poziv mladima da se okupe ispred Skupštine Srbije zbog nezadovoljstva izbornim rezultatima upućeno je na Facebooku, preko grupe "Protest protiv diktature".

Više hiljada mladih je jučer protestovalo više od tri sata na glavnim gradskim ulicama uzvikujući “Puko si”, “Onesvesti se”, “Dole diktatura”... i pred kraj jučerašnjeg okupljanja poručili da nastavljaju i danas na Dan studenata, 4. april.

Još nisu poznati organizatori protesta, a danas su u saopštenjima protest podržali predsjednički kandidati Saša Janković, Boško Obradović i Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli), kao i Demokratska stranka, koji su upozorili mlade da ne prave incidente. Prvoplasirani kandidat Aleksandar Vučić rekao je da u Srbiji ima pravo da protestuje svako ko je nezadovoljan izborima, sve dok je to mirno.

Više od hiljadu Nišlija, nezadovoljnih rezultatom predsedničkih izbora, večeras je po drugi put izašlo na ulice grada na, kako kažu, “protest protiv diktature".

Za razliku od sinoćnjeg protesta, na kom je bilo najviše mladih, demonstrantima su se večeras pridružili i stariji građani, a među njima je bilo i predstavnici udruženja ratnih vojnih rezervista.
Građani su se, kako je prethodno bilo najavljeno na Facebooku, sa pištaljkama i transparentima u 18 sati okupili u samom centru grada, na Trgu kralja Milana.

“Nije naš predsednik”, “Drugi krug” i “Lopovi” neke su od uzvikivanih parola.

Za megafonom se smijenjivalo više govornika, predstavnika studenata i različitih udruženja, a zatim se krenulo u šetnju Voždovom ulicom zbog čega je saobraćajna policija kratkotrajno zaustavila saobraćaj. Poslije kraćeg zaustavljanja ispred Narodnog pozorišta, šetnja je nastavljena, a kako je povorka odmicala ka Skupštini Grada, pridruživale su joj se grupe ljudi.

U policiji kažu da protest protiče mirno i da do sada nikakvih incidenata nije bilo.

Slični protesti istovremeno se održavaju u Novom Sadu, Beogradu i drugim gradovima Srbije. Na društvenim mrežama se najavljuje da će ih biti još. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije