Grabar-Kitarović: Hrvatska i Srbija ne smiju biti neprijateljske države

Fena
Grabar-Kitarović: Hrvatska i Srbija ne smiju biti neprijateljske države
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u petak da će sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem tokom njegova skorašnjeg posjeta Zagrebu razgovarati iskreno i otvoreno.

"Držim da što prije počnemo razgovarati o tim pitanjima da će prije sazrijeti vrijeme da se ona riješe", rekla je Grabar-Kitarović u razgovoru za Hrvatski radio, ponovivši da je za nju "pitanje svih pitanja potraga za nestalima".

Kazala je da će posjet biti uspješan ukoliko se nakon njega riješi sudbina i jedne osobe, i jednog hrvatskog branitelja i jednoga civila.

"Idemo u taj susret s namjerom da razgovaramo iskreno, da jedni drugima kažemo u čemu su problemi, i da se pokušamo približiti u njihovu rješavanju. Niz je tema o kojima treba razgovarati", kazala je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica naglasila je da se "Hrvatska i Srbija razlikuju u pogledima na prošlost, na 20. stoljeće".

"Međutim, ono s čime se moramo suočiti su posljedice te prošlosti, a to su upravo nestali, to su mnoga druga pitanja koja proizlaze iz posljedica raspada bivše državne tvorevine, kao što je granična crta, kao što su arhivi i slično, ja ću biti zadovoljna ako dogovorimo tri do pet elemenata na kojima ćemo odmah početi raditi", rekla je.

"Ukoliko ne razgovarate, probleme nećete ni riješiti... Mi ne smijemo biti neprijateljske države", rekla je Grabar-Kitarović.

Vučić bi trebao posjetiti Zagreb 12. i 13. februara, nakon što je njegov posjet planiran za studeni prošle godine odgođen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije