Gotovo 60 posto Hrvata ne može na more, jer nemaju novca

Radiosarajevo.ba
Gotovo 60 posto Hrvata ne može na more, jer nemaju novca
FOTO: Arhiv / Plaža u Makarskoj
Statistička agencija Europske unije, Eurostat, objavila je nove podatke o mogućnostima stanovnika EU da sebi priušte nedjelju dana godišnjeg odmora van kuće.

Hrvati su, u odnosu na prošlu godinu, u neznatno boljoj poziciji, ali i dalje su pretposljednji na popisu.

Sajt podsjeća da su prošle godine Hrvati bili pretposljednji na ljestvici država čiji građani sebi mogu da plate nedjelju dana odmora.

Gora od Hrvatske je tada bila jedino Rumunija, u kojoj 66,6 posto stanovnika nije moglo na odmor od jedne sedmice van kuće. U Hrvatskoj to nije moglo 61,2 posto stanovnika. Ti podaci odnosili su se na 2016, a sada je Eurostat objavio podatke za 2017.

Prema podacima objavljenim za 2017. godinu, Rumunija je i dalje na začelju i 64,8 posto njenih stanovnika nema para za odmor.

Odmah iza Rumunije našla se Hrvatska sa 58,1 posto. Ispred Hrvatske tako su zemlje poput Kipra sa 52,3 posto i Mađarske sa 50,9 posto.

Samo 22,8 posto stanovnika Slovenije ne može sebi priuštiti odmor od nedelju dana van kuće, dok podaci za BiH i Srbiju, koje još uvek nisu članice Europske unije, nisu objavljeni na stranicama Eurostata.

Osim toga, nisu dostupni ni podaci za zemlje poput Bugarske, Irske, Luksemburga ili Slovačke i Poljske.

Ipak, sve te navedene zemlje su i prošle godine bile u boljoj poziciji nego Hrvatska i u njima se posljednjih godina procenat stanovništva koji sebi ne može priuštiti godišnji odmor u trajanju od bar sedam dana samo smanjivao, kao što je uostalom slučaj i u Hrvatskoj.

Sve navedene zemlje i prošle godine su bile u boljoj poziciji od Hrvatske, tako da su minimalne šanse da podaci za 2017. tih zemalja budu gori od Hrvatske”, navodi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije