Gosti emisije "Otvoreno" na HRT-u: Izbor Komšića neustavan i protuzakonit

Radiosarajevo.ba
Gosti emisije "Otvoreno" na HRT-u: Izbor Komšića neustavan i protuzakonit
PrtScr / Emisija "Otvoreno" na HRT-u
U večerašnjoj emisiji "Otvoreno" na HRT-u, tema je bila "Što od Komšića mogu očekivati Hrvati u BiH? Kakva će biti politika službenog Zagreba?".

Jedan od gostiju u emisiji historičar Ivo Lučić je kazao, kako je izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH neustavno i protuzakonito te da on nije zakoniti predstavnik hrvatskog naroda. Također, Lučić smatra da je politika koju vodi Komšić političko huliganstvo koje diže samo tenzije i stvara klimu mržnje između Bošnjaka i Hrvata.

Ivo Jelušić, član Predsjedništva SDP-a Hrvatske je ustvrdio da u Dejtonskom sporazumu ne piše da su članovi Predsjedništva BiH predstavnici naroda, nego da oni moraju pripadati jednom od naroda BiH kako bi imali pravo da budu izabrani u Predsjedništvo.

Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Hrvatske smatra da je izbor Željka Komšića zloduh Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zdenko Ćosić, član Predsjedništva HDZ-a BiH i predsjednik Vlade Zapadnohercegovačkog kantona smatra da Željko Komšić nema legitimitet da predstavlja Hrvate, te je kazao kako će njegova politička stranka ući u razgovor sa svima koji HDZ BiH smatraju strankom koja je dobila najviše glasova hrvatskog naroda i kao takva je jedini predstavnik Hrvata u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije