Goldstein: Banja Luka pokazuje kuda vodi posve kriva hrvatska politika

Radiosarajevo.ba
Goldstein: Banja Luka pokazuje kuda vodi posve kriva hrvatska politika
Foto: Novi list / Ivo Goldstein

Prof. dr. Ivo Goldstein, novoizabrani inozemni član Akademije nauka i umjetnosti BiH, ugledni hrvatski povjesničar i intelektualac, redovni profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu i bivši ambasador Hrvatske u Parizu smatra da se bosanskohercegovačka politika mora vratiti, prije svega, Bosancima i Hercegovcima.

Piše: Faruk Vele

U razgovoru za Radiosarajevo.ba u tom smislu komentira ovosedmično obilježavanje neustavnog dana RS-a u Banjoj Luci, te prisustvo ambasadora Hrvatske Ivana Del Vechija tom kontroveznom događaju veličanja antiržavne i, zapravo, proruske politike.

"Mislim da ovaj žalosni događaj, dakle, da je i hrvatski veleposlanik bio u Banjoj Luci, pokazuje kuda vodi i kuda je odvela hrvatska politika, posve kriva politika, hrvatske predstavnike. Ne mogu se očitovati o tome što je gospodin Čović bio tamo nazočan, jer on nije član Predsjedništva BiH. On nije hrvatski predstavnik, on je samo se može prezentirati samo kao predsjednik HDZ-a BiH, i to je onda unutarstračka stvar. Prema prvim informacijama, gospodin Del Vechijo nije imao nikakve instrukcije da ide u Banju Luku. Tu informaciju treba provjeriti i vidjeti nije li on, ipak, išao po instrukciji. Onda je to posve druga", priča Ivo Goldstein.

Nadalje, kaže nam da je za njega  "9. siječnja, kao 9. siječnja 1992. godine jedan žalostan datum".

"RS je utemeljena Daytonskim sporazumom, ali 9. siječnja 1992. jeste najava genocida u BiH nad Hrvatima, odnosno Bošnjacima, muslimanima. To nije datum kada treba slaviti, odnosno komemorirati. Nažalost,  situacija u BiH jeste takva da danas možemo upirati prstom na pojedine ljude ili na neke grupe. Međutim, svi bi trebali, a ja mogu govoriti i s pozicije inostranog člana Akademije BiH, da bi zapravo sve grupe, svi pojedinci, trebali pokušati raditi barem u neku zajedničku korist. Shvatiti da žive na istom prostoru, da su vam interesi slični ili gotovo istovjetni. Koliko god to bilo idealistički, pa čak i naivno djelovalo, netko  mora povući ručnu i shvatiti da tako više ne ide", upozorava iskreni prijatelj BiH.

Istovremeno, on se boji da od toga neće biti ništa, a, kako veli, trebalo bi.

"Jednostavno, previše je toga otišlo ukrivo da se može podnositi... U svakom slučaju bosanskohercegovačka politika se treba vratiti Bosancima i Hercegovcima. Bez obzira na vjeru i naciju. Pitanje bilo kojih stranih centara, pri čemu ne mislim samo na Beograd i Zagreb, ovaj način na koji se to danas manifestira je apsolutno kontraproduktivno", naglasio je Goldstein.

Prisjetio se događaja s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su bh. komunisti srpske nacionalnosti otišli Marku Nikeziću koji je tada bio šef Saveza komunista Srbije.

"Žalili mu se Srbi iz BiH na neke unutarnje probleme bosanskohercegovačke. Nikezić je, međutim, rekao: "Gledajte, nemojte meni s time dolaziti, rješavajte to u Sarajevu. Pustite nas u Beogradu na miru s tim". To je bila jedna pozicija koja nije odmagala, već pomagala Bosancima i Hercegovcima da rješavaju unutar sebe probleme. Svako uplitanje na ovaj način, pogotovo ovako direktno, i na način na koje se to jučer odvijalo u Banjoj Luci je apsolutno kontraproduktivno. I ne samo da je kontraproduktivno, izaziva reakciju, posve neprimjerenu, na drugoj strani.  Onda ulazimo u začarani krug iz kojeg, ne samo da se ne vidi, nego i nema izlaza", konstatira Goldstein.

Prema njemu, BiH mora imati vanjskopolitičke partnere i prijatelje, ali to mora biti koncenzus svih Bosanaca i Hercegovaca, građana ove države.

"Više vanjskih politika kakvima svjedočimo svih ovih godina je rad u korist vlastite štete. Da li se može naći ona minimalni zajednički nazivnik ne samo u unutarnjoj, nego, logično je, i vanjskoj politici BiH, ne znam. Teško. Ali za dobrobit države i društva BiH to je condicio sine qua non, uvjet bez kojeg se ne može dalje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije