Đorge Ivanov odbio potpisati da albanski bude drugi zvanični jezik u Makedoniji

Agencije
Đorge Ivanov odbio potpisati da albanski bude drugi zvanični jezik u Makedoniji
Predsjednik Makedonije Đorge Ivanov poručio je danas kako neće potpisati uredbu o Zakonu o korištenju jezika kojom se albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u Makedoniji.

Skupština Makedonije je 11. januara u nastavku ranije započete sjednice - sa 69 glasova "za", nijednim protiv, niti uzdržanim - usvojila Zakon o upotrebi jezika kojim je i albanski jezik postao službeni.

"Umjesto da u duhu dijaloga i suživota gradimo multietničko društvo pomoću pravednih i općeprihvaćenih zakona, mi donosimo nepravedan i represivan zakon kojim se favorizuje samo albanski jezik", rekao je Ivanov u obraćanju javnosti.

Debata o ovom zakonu započeta je 5. septembra prošle godine najprije u skupštinskoj Komisiji za europska pitanja, a potom je 15. novembra skupštinska većina usvojila odluku o potrebi usvajanja tog zakona.

Iz Ministarstva pravde je saopćeno da se usvojenim Zakonom o upotrebi jezika predviđa da u svim državnim organima Makedonije uporedo sa makedonskim jezikom, službeni jezik bude i albanski jezik, kojim govori 20 posto stanovništva u Makedoniji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije