Erdoganov sin u Novom Pazaru: Islamska civilizacija ima priliku da bude na vrhu

Anadolija
Erdoganov sin u Novom Pazaru: Islamska civilizacija ima priliku da bude na vrhu
Foto: BNV Sandžaka / Bilal Erdogan u Novom Pazaru
Necmeddin Bilal Erdogan, sin predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, boravio je u Novom Pazaru u povodu otvaranja izložbe osmanlijskog streličarstva.

U društvu ambasador Republike Turske u Srbiji Tanju Bilgica, predsjednika streličarskog vakufa i narodnog poslanika u Skupštini Republike Turske Haydara Ali Yildiza, predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejmana Ugljanina i gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševaca, posjetio je i Asocijaciju maturanata Turske (ASMAT).

Necmeddin Bilal Erdogan, inače osnivač Streličarskog kluba Kemankeš, u obraćanju alumnistima iz Turske i mladima koji žele studirati u toj zemlji poručio da svi oni koji stiču akademska znanja u Turskoj treba da se vrate u svoju zemlju i svojim znanjima ojačaju svoju zajednicu.

"Ovo je vaša zemlja, to ne treba da zaboravite. Ako vi odete odavde nećete biti na strani naših djedova i predaka. Da ne bi ostavili svoju domovinu i kako bi izgradili lijep život trebate dobro obrazovanje. U ovom cilju, kao Turska, želimo vas još više podržati, u svim oblastima", kazao je Bilal Erdogan izrazivši zadovoljstvo zbog današnje posjete i zahvalnost na priređenom dočeku u Novom Pazaru.

Erdogan je, govoreći o značaju nauke danas, rekao da, isto kao u periodu kada je streličarstvo zajedno sa naukom i tehnologijom bilo najnaprednije, islamska civilizacija danas ima priliku da bude na vrhu.

"Tamo gdje smo mi stali, oni su napredovali u nauci. U svijetu i civilizacijama uvijek postoje promjene, padovi i usponi. Svjedoci smo da je zapadna civilizacija na vrhu i već doživljava krizu, u rastu ekonomije već ne može da napreduje. U ovakvom okruženju i vremenu imamo priliku da obnovimo i oživimo sve ono što je Zapad ostavio. Naši preci su bili najbolji u streličarstvu, ali mi ne možemo biti njih dostojni ako postignemo ono što su oni postigli. Danas trebamo biti najbolji u tehnologiji i nositi duh predaka", kazao je Bilal Erdogan. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije