Eksplozivni plin u centru grada u Hrvatskoj: Dio zatvoren, evakuirani i turisti

Radiosarajevo.ba
Eksplozivni plin u centru grada u Hrvatskoj: Dio zatvoren, evakuirani i turisti
Foto: Pixabay / Ilustracija

U centru hrvatskog grada Raba utvrđena je prisutnost plina. Dio grada je zatvoren.

Plin u zraku primijećen je još u ponedjeljak u kasnim popodnevnim satima na području historijske gradske jezgre, oko dijela Kaldanca (Hotel Arbiana, Plovanova ulica, Ulica biskupa Draga), a sve se intenziviralo večeras.

Na terenu su policija, vatrogasci i rapska civilna zaštita.

Kako je Indexu potvrdio zapovjednik DVD-a Rab Milivoj Ličina, evakuirano je 80-ak ljudi.

"Jučer u 17:07 dobili smo dojavu da se osjeti miris plina. Po toj dojavi izašli smo na teren i započeli s radnjama. Izmjerili smo plin i utvrdili da se radi o eksplozivnoj koncentraciji. Riječ je o plinu propan-butan. Nakon što smo ustanovili da je riječ o koncentraciji plina koja može eksplodirati, krenuli smo u evakuiranje stanovnika. Dio stanovnika evakuiran je još sinoć, a veći dio danas nakon konstantnih mjerenja, tokom noći i tokom dana", rekao je za Index zapovjednik DVD-a Rab.

Poznat je i uzrok curenja plina koji je ispod stare gradske jezgre Raba stvorio bazen plina.

"Došlo je do puknuća plinskog cjevovoda i kroz tu je rupu plin iscurio u zemlju. Mi ispod gradske jezgre imamo jezero plina. Uspjeli smo ograničiti kretanje i sad možemo samo čekati da prirodi odradi svoje i da se ta koncentracija očisti. Ozračujemo unutarnje otvore, kanalizacijske otvore i konstantno mjerimo koncentraciju plina. Koristimo i nadtlačne uređaje", rekao je.

Uži centar Raba je ograđen, a sve osigurava policija.

"Policija s Raba je na terenu, oni su fizički postavili prepreke, osiguravaju područje", rekao je za Index vatrogasni zapovjednik Ličina te dodao kako je vrlo teško procijeniti kada će se koncentracije plina sniziti te hoće li to biti sutra tijekom dana, navečer ili će potrajati i dulje od toga. No svakako se očekuje da bi se situacija trebala stabilizirati u idućim danima.

Stožer civilne zaštite grada Raba kontinuirano prati situaciju, koordinira sa svim službama na terenu te će o daljnjem razvoju situacije obavijestiti javnost, poručili su iz Stožera civilne zaštite grada Raba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije