Dva suprostavljena protesta u Bleiburgu, policija šalje specijalce

Radiosarajevo.ba
Dva suprostavljena protesta u Bleiburgu, policija šalje specijalce

Austrijski mediji javljaju da su ove godine prijavljena i dva suprostavljena protesta tokom “hrvatske komemoracije u Bleiburgu”, što se dogodilo prvi put otkako se održava ovaj kontroverzni skup.

Lokalne vlasti još nisu donijele odluku hoće li dati odobrenje za proteste. Austrijska policija pak najavljuje da će “masovno povećati svoje snage” na onome što europski mediji nazivaju “najvećim neonacističkim skupom u Europi”, te da je i u kontaktu s hrvatskim MUP-om oko toga hoće li im kao ispomoć doći i policajci iz Republike Hrvatske, prenosi Index.

Navodi se da se danima čuju razni protesti protiv skupa koji mnogi smatraju "fašističkom manifestacijom”, dok austrijska policija ističe da je “u stanju spremnosti”. Glasnogovornik koruške policije Rainer Dionisio nije htio “iz taktičkih razloga” precizirati koliki će broj austrijskih policajaca biti prisutan 12. maja u Bleiburgu, ali je bio jasan oko toga da će ih biti mnogo više nego prethodnih godina. 

Na skupu će biti prisutni i službenici Savezne agencije za strance i azil (BFA), koji imaju ovlaštenje na licu mjesta izreći zabranu boravka u Austriji onima koji prekrše austrijske zakone. Policija će u Bleiburg dovesti i specijalce i policijski helikopter, a bit će tu i predstavnici državnog tužiteljstva. 

Između ostalog, počelo je i suđenje čovjeku koji je prošle godine slavio Hitlera na Bleiburgu. Tog hrvatskog građanina austrijska policija je uhapsila uhapsila zbog kršenja njihovog Zakona o zabrani nacističkih simbola. 
 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije