Dužan 300 miliona eura: Tuš pokušao prevariti banke

Fena
Dužan 300 miliona eura: Tuš pokušao prevariti banke
Osnivač slovenske grupe Tuš, nekad najbogatiji Slovenac čija se imovina 2009. procjenjivala na 200 miliona eura, našao se u srijedu u središtu kriminalističke istrage nakon prijave banaka vjerovnica da ih pokušava prevariti kako bi izbjegao stečaj.

Istraga odjela policije koji se bavi gospodarskim kriminalitetom odvija se na osnovi prijave banaka koje ga optužuju za pronevjeru.

Banke sumnjaju da ih Mirko Tuš pokušava prevariti besplatnim i neovlaštenim prijenosom brenda nekih kompanija na inostrane račune za koje se sumnja da iza njih stoje Tuš i njegova supruga, a osumnjičen je za pronevjeru i zloupotrebu ovlasti u gospodarskom poslovanju, objavila komercijalna televizijska stanica POP-TV.

Policija sada među dokumentima tvrtke ispituje kako je Mirko Tuš prije nekoliko godina uspio na svoj račun dobiti 35 miliona eura na ime "prodaje brenda", u poslu kojim je Tuševa telekom divizija bila prodana kabelskom operateru Telemach, i to unatoč dogovoru da se sav prihod od prodaje prenese bankama kojima je Tuš dužan 300 miliona eura, prenijeli su mediji.

Umjesto toga, Tuš je od banaka ponovo zatražio produženje roka otplate obveza, čime pokušava izbjeći stečaj, prenose mediji.

Konzorcij banaka, među kojima je i Nova Ljubljanska banka, zadnjih nekoliko mjeseci vodi pregovore s raznim hedge-fondovima u pokušaju prodaje svojih nenaplativih tražbina prema Tušu, no za sada bez uspjeha jer ih takvi fondovi ne žele kupiti za više od trećine nominalne visine duga.

Banke bi uz potporu države željele zaštititi trgovinski dio Tuša, a riječ je o 35 trgovačkih centara s oko 3000 zaposlenih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije