Duško Marković: Crna Gora je vječna, nema više vraćanja pod tuđe skute

Anadolija
Duško Marković: Crna Gora je vječna, nema više vraćanja pod tuđe skute
Foto: Anadolija / Duško Marković

Crnogorska nezavisnost je vječna kao što je vječna Crna Gora, poručio je premijer Duško Marković zastupniku Demokratskog fronta Milanu Kneževiću, tokom premijerskog sata, na sjednici Skupštine Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića kako komentariše direktni uticaj inostranih elemenata na postupak i ishod "referenduma za otcjepljenje Crne Gore od Srbije, koji je potvrđen objavljenim transkriptom razgovora između Milana Roćena i Olega Deripaske 2005. godine", Marković je kazao da je 13 godina od obnove nezavisnosti vremenska distanca koja odvaja istinu od iluzije.

"Crnogorska nezavisnost je vječna, kao što je vječna i Crna Gora, prihvatao to neko ili ne", poručio je Marković.

Crnogorski premijer je istakao da je Crna Gora do referenduma prošla kroz nekoliko etapa, a njegovom održavanju prethodili su pregovorili političkih blokova za nezavisnost, odnosno zajedničku državu, uz moderaciju posrednika Evropske unije (EU). 

On je podsjetio i da je, uz preporuku EU, dogovoren i u Skupštini usvojen Zakon o referendumu. 

"Podsjetiću da je većina neophodna za izglasavanje nezavisnosti postavljena kao uslov od 55 odsto onih koji izađu na glasanje, što je podrazumijevalo pobjedu sa najmanje deset odsto razlike", kazao je Marković. 

Prema njegovim riječima, s konačnih 55,5 odsto, uz izlaznost od 86,5 odsto, ispostavilo se da je Crna Gora ispravno olučila kad je prihvatila taj, takoreći, nepravedni uslov. 

On je poručio DF-u da im podrivanje nezavisnosti Crne Gore, kako god se pokušavalo predstaviti, ne može više proći. 

"Imate pravo da želite za izgubljenim referendumom, ali sumnju u obnovu crnogorske nezavisnosti i priželjkivanje vraćanja Crne Gore pod tuđe skute zaboravite za sva vremena", kazao je Marković. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije