Đukanović: Odbili smo velikosrpsku matricu, oni koji krenu na CG polomit će zube

Radiosarajevo.ba
Đukanović: Odbili smo velikosrpsku matricu, oni koji krenu na CG polomit će zube
Printscreen / Milo Đukanović gostovao u "Živoj istini"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović gostovao je u "Živoj istini". Na direktno pitanje da li bi Vlada i vladajuća koalicija, i pored rezolutnog stava premijera Duška Markovića, mogli povući Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, suočeni sa brutalnim prijetnjama iz partijskih i crkvenih krugova, kaže:

"Čemu bi vodilo da sada, da kažem u ovom završnom koraku emancipacije Crne Gore od one opasnosti koja joj se permanentno nudi kao alternativa, a to je da uđe u poziciju koju joj nudi ideologija velikosrpskog nacionalizma? Da uđe u poziciju srpske države. Dakle, ukoliko bismo sada na tom, posljednjem koraku odustali, mislim da je potpuno jasno da bismo poništili sve one tekovine koje smo mukotrpno gradili i u susret referendumu i nakon referenduma. Nema ništa od toga, mi idemo dalje. Razumijemo da u Crnoj Gori i dalje postoje ljudi koji su protivnici i crnogorske države i protivnici evropske perspektive Crne Gore, pokušavamo da se sa njima nosimo na najcivilizovaniji mogući način - i političkom borbom i u skladu sa onim što je pravni sistem Crne Gore. Tako ćemo i nastaviti... nema razloga za pesimizam. U svim prethodnim navratima smo se oduprli takvim opasnim naumima, i naravno da ćemo se oduprijeti i ovoga puta”.

Predsjednik Crne Gore kaže da je očekivao zahtjev Demokrata da svoj ostanak u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva uslove povlačenjem Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Ja mislim da je ovo još jedan u nizu, iskreno vjerujem posljednji, pokušaj ucjene nezavisne i evropske Crne Gore od strane velikosrpskog nacionalizma".

Đukanović podsjeća na bogat istorijat sličnih pokušaja na crnogorskoj političkoj sceni i dodaje:

"Sada se pokušava zaprijetiti Crnoj Gori da će iduće godine imati neke izbore u kojima opozicija neće učestvovati, kako u pripremi zakonodavstva, tako i u samom izbornom procesu, te da će se na taj način ugroziti legitimitet izbornih rezultata i dovesti u pitanje demokratski rejting Crne Gore na evropskoj demokratskoj sceni. Mislim da je ovdje evidentno riječ o tome, da je riječ da su se ovdje sada povezali interesi dva važna i rekao bih prilično brutalna igrača koji realizuju ideologiju velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori. Jedan je Srpska pravoslavna crkva, drugi su određene političke partije".

Đukanović je precizirao da, kada govori u množini o partijama, misli na DF i Demokrate koji su ovim potezom “pokazali pravo lice”.

Demokrate su, smatra Đukanović “odlučili da bace pod noge svoj građeni imidž proevropske partije, a pokazali su da su, zapravo, jedna nacionalistička klerikalna politička struktura, koja se pojavljuje samo u ulozi izvođača političkih radova nalogodavaca, ideologa velikosrpskog nacionalizma generalno, pa dakle i u Crnoj Gori".

Komentarišući interesovanje međunarodnog faktora za ovaj slučaj i njihovo mišljenje da bi trebalo dati prioritet izbornom zakonodavstvu, Đukanović napominje da se i do sad dešavalo nepodudaranje viđenja prioriteta, ali da vlast nikada nije imala mnogo problema da dokaže ispravnost svog stanovišta.

„Mi mnogo bolje od bilo koga sa strane prepoznajemo ono što su prioriteti crnogorskog društva, poznajemo korijene problema sa kojima se crnogorsko društvo suočava, i čini mi se da smo bolje u prilici da suptilno odvagamo i kako i kada treba te probleme rješavati".

Ostatak teksta pročitajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije