Dubrovčani zgroženi turistima: Pijani leže, ženske hodaju polugole

Radiosarajevo.ba
Dubrovčani zgroženi turistima: Pijani leže, ženske hodaju polugole
Mapio.net / Dubrovnik gradska plaža

Nova sezona, nove pritužbe građana na račun nedolična ponašanja, najčešće mladih australskih turista po Dubrovniku u sitnim satima.

Dubrovčani se posebno žale na njihove noćne pohode od Gruža, gdje se iskrcaju iz izletničkih trabakula, do Grada gdje već alkoholizirani nastavljaju noćni provod, piše Slobodna Dalmacija.

"To je neizdrživo. Skoro svaku večer ih se unutar zidina može sresti kako leže po pločniku. Prije toga se dobro razgalame, muški hodaju uokolo s bocama piva, ženske polugole. Neku večer su na silu pokušavali ući u Libertasov autobus, ali ih vozač nije htio primiti jer se bojao da će mu polupati vozilo.

A i nama domaćima je rekao da nas ne želi izlagati opasnosti. Ipak mi svaki mjesec plaćamo mjesečnu kartu 250 kuna (oko 65 KM) i ne moramo trpjeti teror raznoraznih divljaka" negoduje jedna stanovnica historijske jezgre koja je, kaže, bezbroj puta bezuspješno prijavljivala ponašanje Australaca.

"Sve je zaludu! Ne znam više što mi je raditi. Pitare s cvijećem sam sklonila u kuću jer u njih mokre i gase cigarete. Jedan je lani čak napravio i veliku nuždu u fikus, baš ga je pošteno zagnojio. Susjeda je našla u portunu dvije Australke kako povraćaju od silnog pijanstva, tri dana je za njima čistila, užas jedan" govori sagovornica koja se sa susjedima istomišljenicima sprema pismeno obratiti uredu gradonačelnika i upozoriti ga na rastući sezonski problem.

"Gospar Mato voli raditi inspekcije po Gradu, bio je već kod ugostitelja, poslao je komunalce da provjere kajakaše na Lopudu. Mi ćemo ga pozvat da jednu večer dođe na Stradun, stane ispred izloga i na svoje oči vidi kako divljaju Australci.
Nama ne mora vjerovati, ali kad sam iskusi kako to izgleda, sigurni smo da će reagirati" ističe Dubrovkinja, koja se još rado sjeća izjave bivše ministrice turizma i ex članice gradske grupe za destinacijski menadžment Pave Župan Rusković koja je ponašanje australske mladeži u Gradu nazvala sramotnim.

"Od te izjave prošlo je šest godina, a sve je ostalo isto, ako ne i gore. Australci se ponašaju kako im padne na pamet jer ih niko niti ne opominje, a kamoli kažnjava",  ljuta je Dubrovčanka.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije