"Druže Tito, mi ti se kunemo": Postavljen spomenik predsjedniku SFRJ

Anadolija
"Druže Tito, mi ti se kunemo": Postavljen spomenik predsjedniku SFRJ
Spomenik doživotnom predsjedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josipu Brozu Titu postavljen je danas na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, a sutra će biti svečano otkriven kada se obilježava Dan oslobođenja grada.

Skupština Podgorice je 30. oktobra usvojila prijedlog gradonačelnika glavnog grada Ivana Vukovića da Josipu Brozu Titu u Podgorici bude podignut spomenik. 

U obrazloženju prijedloga navedeno je, između ostalog, da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja koje mogu da se ponose svojim antifašističkim naslijeđem, kao i činjenicom da je prvi opštenarodni najveći ustanak u tom trenutku bio podignut upravo u Crnoj Gori, u čemu je i te kako bio značajan uticaj Josipa Broza. 

Podgorica je u periodu od 1946. do 1992. godine nosila ime Titograd. Spomenik će sutra svečano otkriti gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i ministar odbrane Predrag Bošković. 

Na postamentu spomenika piše: Josip Broz Tito, 1892-1980, Zahvalni građani Titograda i Podgorice. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije