Doktorant Oxforda: Ako Milan Bandić bude počasni doktor, odričem se diplome

Radiosarajevo.ba
Doktorant Oxforda: Ako Milan Bandić bude počasni doktor, odričem se diplome
FOTO: Facebook / Vuk Vuković

Doktorant Oxforda Vuk Vuković je preko svojeg Facebook profila poručio da će se odreći diplome zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, ako Milan Bandić dobije počasni doktorat, piše Net.hr.

Postupak dodjeljivanja počasnog doktorata gradonačelniku hrvatske prijestolnice je već pokrenut. Reakcija Vukovića je jedna od mnogih u javnosti susjedne zemlje.

Veliki je broj onih koji ne odobravaju ovaj potez.

Vuković je istakao da je "dno dna" dati počasni doktorat koji je "simbol korupcije u zemlji".

Podsjetio je na brojne nedostatke, probleme i propuste zagrebačkog Univerziteta, ali da je uprkos tome bio inicijator "nečega što vrijedi danas".

Namjeru da se dugogodišnjem prvom čovjeku Zagreba dodjeli počasni doktorat je opisao kao "metaforičkom šamarčinom" dodavši:

"Ukoliko se ovo stvarno dogodi, u što nažalost uopće ne sumnjam da će se dogoditi, ozbiljno razmišljam da se službeno odreknem svoje prvostupničke diplome sa Eekonomskog fakulteta Zagreb, jedne od sastavnica tog istog Sveučilišta. U CV ću samo staviti da sam završio Ekonomski fakultet 2010., no da sam se 2019. iste diplome odrekao zbog 'moralne degradacije Sveučilišta koje simbolima korupcije u Hrvatskoj dodjeljuje počasne diplome'. I možda još: 'dok god je takva situacija na Sveučilištu ne želim se predstavljati kao njihov alumni'. Nemojte mislit da bi to bio posebno hrabar potez, imam ja diplome sa LSE-a i uskoro Oxforda. Nije da će mi ova zagrebačka falit.
Ovo je simboličan stav".

Vuković je upozorio na nezavidnu percepciju Univerziteta Zagreb u svijetu konstatirajući da bio ona bila mnogo bolja da se neko bavi tim pitanjem.

Postavio je retoričko pitanje šta će se desiti onda kada Bandić izgubi političku moć: da li će mu se oduzeti počasni doktorat?

Prošle godine je Univerzitet u Zagrebu uručio počasni doktorat tadašnjem članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Draganu Čoviću.

Ova odluka je također izazvala negodovanje javnosti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije