Dodik: Razgraničenje između Srbije i BiH do kraja godine

Anadolija
Dodik: Razgraničenje između Srbije i BiH do kraja godine

Predsjednik entiteta u Bosni i Hercegovini Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu, poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkama Srbije i RS Anom Brnabić i Željkom Cvijanović, da očekuje da bi do 2018. moglo da bude potpuno završeno razgraničenje Srbije i Bosne i Hercegovine, ali da bi Sarajevo moglo da pravi probleme.

On je novinarima u Beogradu rekao da je na sastanku upoznat sa prijedlogom Srbije i da je taj prijedlog veoma jasan, ali da je moguće da će Sarajevo iz "svojih političkih razloga" možda praviti probleme. Dodik je rekao da Republika Srpska podržava prijedlog Srbije i da ne vjeruje ni da će Hrvati u Bosni i Hercegovini imati nešto protiv.

Cvijanovic_Dodik_Vucic_Brnabic_AA.jpg - undefined

"Niko tu ništa ne dobija i ne gubi", rekao je Dodik, govoreći o razgraničenju.

Granica Bosne i Hercegovine i Srbije duga je 335 kilometara i sporni su dijelovi kod Zvornika, odnosno Bajine Bašte, zatim dio kroz koji prolazi pruga Beograd-Bar i dio oko opštine Priboj, koja je razdvojena teritorijom opštine Rudo. Vučić je ranije rekao da će Srbija predložiti razmjenu teritorija.

Dodik je kazao i da su na sastanku razgovarali o situaciji u regionu i ekonomskoj situaciji u Srbiji i Republici Srpskoj.

"Razgovarali smo o razvoju situacije u regionu koji je važan, o potrebi stabilizacije mira i jačanja saradnje u regionu. Srbija je nezaobilazan faktor. Republika Srpska u tom pogledu je spremna da prati i da podršku naporima Srbije", rekao je Dodik.

U toku je i sednica Vlada Srbije i Republike Srpske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije