Djevojčica iz Beograda preminula šest dana nakon operacije krajnika

Radiosarajevo.ba
Djevojčica iz Beograda preminula šest dana nakon operacije krajnika
Foto: Privatni album / Sedmogodišnja Lana Mrkalj

Sedmogodišnja Lana Mrkalj preminula je u četvrtak u Beogradu, šest dana nakon operacije krajnika.

Kako tvrdi porodica djevojčice, ova intervencija na Institututu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta “Dr Vukan Čupić”, pokazala sa se kao veoma teška.

Nakon nekoliko dana, djevojčica je kod kuće izgubila mnogo krvi, a zatim u Urgentnom centru pala u komu i preminula.

Šta se dešavalo neposredno pred smrt male Lane ispričao je za Blic njen djed, Đorđe Janković.

"Moja unuka od sedam godina fatalno je prokrvarila u našem stanu šest dana od operacije krajnika u Institutu za majku i dijete na Novom Beogradu. Izgubila je mnogo krvi i pala u komu. Tu noć čuo sam strašnu vrisku moje kćerke, jer se unuka zakašljala i krv je krenula da lije. Ubrzo je kolabirala, a ja sam joj davao vještačko disanje dok nije došla Hitna pomoć. Uspio sam da je povratim na kratko, a kasnije sam saznao da je ponovo u transportu izgubila svijest i srce je prestalo da joj kuca", priča potreseni Janković.

On kaže da su odmah zvali Hitnu pomoć, a u međuvremenu djetetu masirali srce, zbog čega je uspjela da prodiše, što im je potvrdio i ljekar hitne službe.

"Ljekar je odmah iznio djevojčicu u ambulantna kola sa kolegom i povezao u Urgentni centar na reanimaciju. Nisu nam dozvolili da je pratimo u njihovim kolima, pa smo išli za njima našim automobilom. U Urgentnom centru su nam rekli da je moja unuka primljena bez otkucaja srca pa su sve učinili da je povrate uz pomoć aparata. Srce je proradilo i počela je da diše, takođe uz pomoć aparata", kaže Janković.

Ipak, kako navodi djed djevojčice, ljekari su konstatovali da i dalje ima krvarenje, i uspjeli su da ga zaustave tek kad su napravili rez na vratu i prišli aortu. Lana je smještena na intenzivnu negu, priključena je na aparate i data joj je transfuzija.

"Doktori u Urgentnom centru odmah su nam rekli da se ne nadamo previše jer je ona nakon reanimacija ponovo pala u komu. Većina organa joj je otkazala, bubrezi zbog dehridratacije, i tu ništa više nije moglo da se uradi. Nastavila je da diše uz aparate, ali je bila i dalje u komi. Svi napori ljekara su bili uzaludni jer je preminula u 18 sati, dakle oko 16 i po sati od prijema u Urgentni centar", dodaje on.

Svemu je prethodila teška operacija

Do krvarenja i komplikacija došlo je šest dana nakon operacije krajnika, a koja je, kako je porodicama Mrkalj i Janković rekao sam ljekar, bila veoma složena i teška.

"Operacija je trajala oko sat i po vremena, a doktor je poslije rekao da je operacija bila izuzetno složena jer su krajnici bili duboko prirubljeni uz limfne žlijezde i da je morao dugo da ih odstranjuje. Došlo je do obilnog krvarenja, koje je uz dosta napora sanirano. Doktor iz Lisabona, koji ju je operisao, rekao je da u životu nije vidio krajnike slijepljene uz arteriju kao što je to bio slučaj kod Lane", rekao je za Blic njen djed, podsjetivši da se operacija dogodila 30. maja.

Djevojčica je naredna dva dana imala povišenu temperaturu i žalila se na toliko jake bolove da nije mogla čak ni vodu da pije, pa je priključena na intravenozno hranjenje. Ipak, kako djed, ljekar koji je Lanu operisao otišao je na specijalizaciju van Beograda, a drugi ljekar je odlučio da je pusti na kućno liječenje, kako u Institutu ne bi bila u kontaktu sa drugom bolesnom djecom.

"Moja kćerka je zamolila da Lana ostane u bolnici zbog temperature koju je imala, međutim doktor joj je rekao da nije bezbjedno zbog druge zaražene djece koja tu dolaze. Načelnik službe odlučio je da se unuka otpusti kući. Bio je upoznat sa težinom operacije i obilnim krvarenjem. Ona nije htjela da se svađa sa njima i povela je dijete", priča djeda preminule djevojčice Đorđe Janković.

Da bi djevojčici ublažili bolove, kod kuće su joj davali brufen, koji joj je bio prepisan. Ipak, tek kasnije su shvatili da on utiče na širenje krvnih sudova, a ona je i pored toga imala obilna krvarenja, kaže Đorđe.

Ne krive ljekare, ali upozoravaju roditelje

Očajni djed kaže da ne krivi doktore, ali smatra da je dijete trebalo da ostane hospitalizovana u Institutu, te bi joj brže ukazali pomoć kada joj je pozlilo.

"Da je moja unuka ostala na odjeljenju sigurno bi ekipa Instituta u slučaju tako jakog krvarenja odmah reagovala i spasila je", rekao je on, dodavši da je od momenta od kada joj je pozlilo, dok nije dovezena u Urgentni, prošlo sat vremena.

Njegova želja jeste da upozori roditelje malih pacijenata da insistiraju na dužem ostajanju u bolnici nakon operacije krajnika.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije