Dječak sam sjedi na hodniku, dok ostatak razreda ima vjeronauku

Radiosarajevo.ba
Dječak sam sjedi na hodniku, dok ostatak razreda ima vjeronauku

Treba li vjeronauka biti zastupljena u redovnom školskom rasporedu?

Ako je suditi po odgovorima čitatelja koje je objavio hrvatski portal Index.hr, vjeronaci nije mjesto u javnim školama.  Čak 85% ljudi smatra tako. 

anketa_vjeronauka_index.JPG - undefined

Index.hr: anketa_vjeronauka_index.JPG

Povod za ovu priču je fotografija čitatelja na kojoj se vidi dječak kako sam sjedi na školskom hodniku sa torbom na leđima. Sliku je poslao njegov otac koji nije pristao da ovaj učenik drugog razreda jedne osnovne škole u Splitu pohađa vjeronauk. 

"Dijete mi je upisano na vjeronauk prošlu nastavnu godinu u prvom razredu osnovne. Tijekom nastavne godine, cijelo vrijeme slušao sam o svećeniku kao o vrlo lošem vjeroučitelju. (...) Nastojao sam da to ne utječe na mene, ali nakon što sam čuo priču da je jednoj djevojčici dao manju ocjenu nego što je zaslužila i to samo zato što nije iz njegove župe, počeo sam se pitati o njegovoj stručnosti. Moje poimanje vjeronauka je učenje o solidarnosti, darežljivosti, dobroj volji... Ne slažem se s ovim vjeroučiteljem. 

Iz razloga što navedenog svećenika ne smatram kompetentnom osobom koja bi moje dijete trebala podučavati vjeri i dobrim međuljudskim odnosima, odlučio sam ispisati sina s tog izbornog predmeta", izjavio je dječakov otac za Index.hr

Međutim,  otac se neugodno iznenadio kada je vidio školski raspored:  prve sedmice je vjeronauk prvi čas, a srijedom treći, dok se druge sedmice vjeronauk održava ponedjeljkom  četvrti čas, a  srijedom treći.

Otac nije mogao podnijeti konstantnu separaciju osmogodišnjaka od ostatka vršnjaka. Od početka nastave drugog razreda dolazi dvaput sedmično u školu kako bi se družio sa sinom i igrao se s njim na igralištu pred školom. 

 

Pristalice vjeronauka u javnim školama u pravilu se pozivaju na tezu da je vjeronauk izborni predmet s obzirom da svaki roditelj može odabrati da njegovo dijete ne ide na vjeronauk.  No, riječ "izbor" podrazumijeva biranje između dva više ili manje ekvivalentna izbora, a kada je u pitanju alternativa vjeronauci u osnovnim školama, ona ne postoji. Zbog toga su mnoga djeca čiji roditelji odluče da ne žele da im dijete pohađa vjeronauk prisiljena sjediti na školskim hodnicima ili, u boljem slučaju, vrijeme provoditi u školskoj knjižnici dok su njihovi vršnjaci na vjeronauku,  piše Index.hr.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije