Dječak (11) se drogirao 'osvježivačem zraka': Ne znam ko sam, ni gdje se nalazim

Radiosarajevo.ba
Dječak (11) se drogirao 'osvježivačem zraka': Ne znam ko sam, ni gdje se nalazim
Foto: Tportal.hr / Tzv. "osvježivač zraka"

"Liječnice, pojma nemate koji je to osjećaj kad ne znate ni gdje ste, ni što ste, niti tko ste! Nalazite se u jednom čudnom svijetu i niste ni svjesni što radite. Totalno nemate pojma tko ste, imate kaos u glavi i razne boje! Sve to traje 20-ak minuta, a nakon toga ne osjećate ništa!"

Ovakav je odgovor dao 11-godišnjak doc. prim. dr. sc. Katarini Dodig Ćurković, pročelnici Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek (Hrvatska) kad je mladog pacijenta koji je došao u Zavod pitala zašto je konzumirao osvježivač zraka.

Ne samo njegov odgovor nego i podatak da je na Zavodu prošle godine evidentiran samo jedan, a ove godine do 1. augusta čak 13 slučajeva bolničkog prijama maloljetnika nakon konzumacije tzv. osvježivača zraka, daje veliki razlog za zabrinutost.

"Tih 13 evidentiranih maloljetnih osoba u dobi od 11 do 18 godina nipošto nije konačan broj jer ovo su samo one osobe koje smo mi zabilježili. Oni su, zbog loše kliničke slike, obrađivani na Klinici za pedijatriju i nakon toga su došli kod nas. Problem je u tome što ne postoje trakice kojima se može točno detektirati da je netko uzeo "to i to" sredstvo, jer je to još uvijek siva zona. Oni nam kažu koje su sredstvo uzeli ili gdje su ga kupili ili nabavili od prijatelja te, naposljetku, jesu li taj osvježivač međusobno podijelili. Čak nam kažu i novčani iznos za koji nabavljaju te tzv. osvježivače", kaže dr. Dodig Ćurković za Glas Slavonije.

Ova doktorica se prisjetila i kako je istog 11-godišnjaka upitala koji je uopće smisao uzimanja tih osvježivača te da je dobila odgovor kako mlade vuče taj osjećaj da ponovo budu "high". Rekao joj je i da je teško odoljeti nečemu što proizvodi osjećaj koji je teško opisati.

Dr. Dodig Ćurković naglašava kako tzv. osvježivači zraka itekako ostavljaju posljedice na konzumenta, i to u smislu da ponajprije izazivaju promjene ponašanja.

"Dodatan je problem što je riječ o kemijskom sredstvu za koje se ne zna kako točno utječe na djecu i kakav mu je kratkoročan, a kakav dugoročan učinak na zdravlje. Sadržaj supstanci u tim osvježivačima neprestano se mijenja kako se ne bi mogao detektirati, no ono što je liječnicima itekako poznato jest ponašanje koje ostaje kao posljedica konzumacije. Konzumenti postaju agresivni, mijenjaju ponašanje, stil života, ne odlaze u školu. Također, osjećaju se umorno, kolabiraju, budu gladni i iscrpljeni, izgubljeni u prostoru. Tu dolazi i do sukoba s roditeljima, ali i do raznih obećanja da se više neće prepustiti nagovoru društva koje itekako utječe na pojedince. U Zavodu ima recidivista i svaki sljedeći put bude lošija klinička slika", upozorava ona.

Dodaje kako je velik problem i u tome što liječnici ne znaju pozadinu zdravstvenog stanja. Neko može, kaže, imati srčani problem, primjerice tahikardiju, a u toj životnoj dobi kad su hormoni prenaglašeni, kemija koja pripada u skupinu psihoaktivnih tvari može donijeti itekako neželjene posljedice. Riječ je o smetnji u ponašanju, dodaje, a glavni su problem upravo simptomi nakon konzumacije.

"Roditeljima savjetujem da djeci, ako nešto posumnjaju, "vise nad glavom". U ovom suvremenom načinu života trebaju biti stalna podrška djeci. Također, trebaju biti pravi roditelji, a izbjegavati tzv. friendly odnos. Ponavljam da društvo vrlo često ima veći utjecaj na pojedinca nego roditelji, stoga je važno znati gdje su djeca, što rade i s kim su. Nažalost, sudeći prema stvarnim situacijama, upravo takvo što je prijeko potrebno", zaključuje dr. Dodig Ćurković. 

Na Zavodu je bilo slučajeva da su neki maloljetnici prošli i kroz pravosudni sistem, odnosno da su ondje stigli u pratnji policije. Dr. Dodig Ćurković ističe kako do Zavoda katkad dođu jer su, primjerice, pali pa ih je netko uočio na cesti te je pohvao Hitnu pomoć. Ima i ostalih slučajeva: "Neki kolabiraju pa ih dovedu, neke dovedu roditelji, a bilo je i slučajeva koje je zamijetila policija pa ih je dovela."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije