Direktor za kojeg je žigosanje učenice “dječja igra” bit će smijenjen

Radiosarajevo.ba
Direktor za kojeg je žigosanje učenice “dječja igra” bit će smijenjen
FOTO: Zadarski list / Direktor zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Jozo Dragić

Završen je inspekcijski nalaz u zadarskoj školi u kojoj je prošle sedmice učenik žigosao slovo “U” na ruku kolegice iz razreda.

Ministarstvo je objavilo kako će direktor te škole Jozo Dragić biti razriješen dužnosti.

“Prosvjetna inspekcija danas nas je izvijestila o rezultatima nadzora u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar. S obzirom na utvrđeno stanje, školskom odboru upućen je prijedlog za razrješenje ravnatelja, dok je za dva zaposlenika predloženo izdavanje pisanog upozorenja uz mogućnost otkaza ugovora o radu. Inspekcijskim nadzorom utvrđene su i druge nepravilnosti u radu ustanove zbog čega je škola dobila novčanu kaznu, a izrečene su joj i naredbe za ispravljanje propusta i nepravilnosti. S obzirom na to da se radi o inspekcijskom postupku, nismo u mogućnosti izlaziti s više detalja u javnost. Kao što sam već nekoliko puta naglasila, ponovit ću da škola mora biti mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja ili diskriminacije, a svi dionici u sustavu, prije svega učitelji i ravnatelji, imaju odgovornost štititi sustav od nasilja i prevenirati ovakve situacije”, stoji u objavi ministarstva.

Podsjetimo, nakon incidenta o kojem je prošle sedmice pričala cijela regija, direktor zadarske Ekonomsko- birotehničke i trgovačke škole Jozo Dragić pokušao je sve relativizirati rekavši kako se radi o dječjoj igri.

“Strašno mi je žao što se ovo dogodilo u jednoj od najboljih škola. Jedna smo od boljih škola u svim mogućim natjecanjima, nekoliko puta bili smo prvaci Hrvatske u košarci, imamo atletičare koji su prvaci Hrvatske, imamo stalne akcije gdje pomažemo slabijima, ali eto... U zadnjih godina kad su se počeli direktno upisivati učenici s raznim teškoćama, imamo dosta učenika s posebnim programima, uvjetima i eto, takvi mali incidenti se događaju”, rekao je Dragić.

Na potpitanje da pojasni na što misli kad to govori, Dragić kaže:

“Upisuju se direktno učenici koji nemaju nikakve uvjete za strukovne škole. Imamo čak 31 takvog. Nije to posebno teško djelo. Obični zagrijani upaljač”, kazao je Dragić.

Za jučerašnji događaj kaže da “nije inkriminirajuće djelo, to su mediji napravili senzaciju”.

“Nije to neko posebno teško djelo. Upisuje se pet, šest učenika po individualiziranom i posebnom programom. To su učenici s poteškoćama u razvoju, ali ne možemo za učenike reći da su krivi. Jučer mi je došla jedna skupina učenika, rekli su da su imali incident. Pozvao sam cijeli razred i počinitelj djela je došao s njima. Ispričali su se, rukovali, pozdravili i rekli da je to bila samo dječja igra. Počinitelj je to učinio sa zagrijanim upaljačem, ne daj bože nečim baš za žigosanje... Obični zagrijani upaljač je naslonio jednoj učenici na rame i jednom učeniku na vrat. Ja sam njemu odmah pojasnio da će biti sankcioniran po pravilniku, oni su inzistirali da im ne treba liječnička niti, ne daj bože, policija, nego su se vratili u razred”, ispričao je direktor.

Dragić tvrdi da nije riječ o slovu “U”, iako se time navodno hvalio i sam učenik.

“Moram reći da to nije slovo ‘U’, nije on to rekao. To je bila obična dječja igra, to je bilo samo prislanjanje vrućeg upaljača”, naglasio je Dragić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije