Dilaver Bojku: Kralj prostitucije organizirao aukcije djevojaka u rodnom selu

Radiosarajevo.ba
Dilaver Bojku: Kralj prostitucije organizirao aukcije djevojaka u rodnom selu
U ponedjeljak navečer, ispred svoje kafane u makedonskoj Strugi, na plaži Avka blu, metkom u glavu ubijen je Dilaver Bojku, poznat i po nadimku Leku.

Bojku je bio čuveni kriminalac koga je Lawrence Butler, američki ambasador u najjužnijoj republici bivše Jugoslavije, nazvao "najpoznatijim državljaninom Makedonije".

Leku se bavio nelegalnom prostitucijom, bio predmet istrage američkog FBI-ja i Interpola, a "poslove" je vodio iz sela Velešta.

U ovom struškom selu do 2006. godine održavane su "aukcije" devojaka koje su otimane ili na prevaru regrutovane na Balkanu i državama bivšeg SSSR-a.

Bojku je kontrolirao dva glavna ilegalna pravca za transport djevojaka i žena, naročito iz Moldavije, Rumunije i Ukrajine. Jedan je išao preko Bugarske, drugi preko Albanije, a oba su završavala u njegovom rodnom selu Velešta kod Struge.

Prema pisanju medija, u rodnom selu u svakom trenutku čekalo je 200-250 žena spremnih za prodaju, a Leku je za sebe zadržavao 20-ak najljepših koje je nudio klijentima u svom baru Ekspreso. Nakon nekoliko mjeseci rada kod njega, prodavao ih je na Kosovo, gdje je ovaj biznis bio još profitabilniji.

Makedonska policija procjenjivala je, svojevremeno, da je Bojku posredovao u prodaji oko 3.000 žena, navode mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije