Detalji ubistva u Đakovu: Napadač unio pištolj u crnoj torbici

Radiosarajevo.ba
Detalji ubistva u Đakovu: Napadač unio pištolj u crnoj torbici
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL / Horor u Hrvatskoj: Ubio socijalnu radnicu i jednu osobu ranio, napadač u bijegu

Jedna osoba je ubijena danas u Centru za socijalno zbrinjavanje u Đakovu kada je naoružani muškarac pucao na dvoje socijalnih radnika.

Horor u Hrvatskoj: Ubio socijalnu radnicu i jednu osobu ranio, napadač u bijegu

Portal 24sata.hr piše da je napadač Andrija D. (59). On je, kako navode, ušao oko 12 sati u Centar za socijalnu zbrinjavanje, pozdravio zaštitara i ušao u kancelariju socijalne radnice.

Svaki put kad bi dolazio, a bilo je to nekoliko puta sedmično, nosio bi hrpu papira i fascikle koje je pokazivao svojoj socijalnoj radnici Blaženki Poplašen (50). Ovog puta nosio je i crnu torbicu u kojoj je sakrio pištolj.

Kako piše 24sata.hr, upucao ju je bez milosti pa teško ranio njenog kolegu i pravnika Ivana Pavića (35). Hitna pomoć ga je prevezla u KBC Osijek, gdje ljekari daju sve od sebe da preživi.

"Naš zaštitar nije čuo pucnjeve. Dotrčao je kolega i rekao mu za napad pa je on odmah otišao po pribor za prvu pomoć kako bi pomogao ljudima ",rekao je Šimun Buzov, član uprave zaštitarske komapnije Securitas.

Horor u Hrvatskoj: Ubio socijalnu radnicu i jednu osobu ranio, napadač u bijegu - undefinedFoto: Davor Javorovic/PIXSELL: Horor u Hrvatskoj: Ubio socijalnu radnicu i jednu osobu ranio, napadač u bijegu

Dodao je da njihovi radnici ne nose oružje te da nisu pregledali ljude koji dolaze i da li oni imaju kakvo oružje. Ubica je u međuvremenu pobjegao biciklom. Prvih nekoliko sati Đakovčanima su savjetovali da ne izlaze iz kuća i ne posjećuju Strossmayerov park, koji se nalazi sjeverno od CZSS-a. Ulicama su cijelo vrijeme kružili temeljni policajci, kao i specijalna policija, koja je stigla iz Osijeka. U jednom trenutku opkolili su i kuću u kojoj ubica živi, u Ulici Ante Starčevića, ali on nije bio tu.

"Ne poznajem napadača, no dobro poznajem pravnika koji je na operaciji u Osijeku. Građani su uznemireni, a pogotovo ljudi koji rade u gradskim službama. Mi nismo željeli riskirali i pustili smo ljude kućama", rekao je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić i osudio krvoproliće čovjeka kojem je grad pomagao.

Ubijena socijalna radnica bila je, kako se može čuti od komšija, socijalna radnica svom ubici, koji nije bio poslovno sposoban. U Centar za socijalno zbrinjavanje ubica je dolazio gotovo svakodnevno, pa je ondje bio dobro poznat svim zaštitarima.

Iz toga ga razloga, kako pretpostavljaju, na ulazu u centar više nisu niti pregledavali. Svaki put bi bio nervozan, no oni koji su ga poznavali kažu da je to za njega bilo normalno stanje.

Što je bio okidač za zločin, nije poznato, kao ni to da li je već prije ulazio u sukob sa svojom socijalnom radnicom.

Od mještana s kraja grada, gdje je živio s bolesnim ocem, može se čuti kako je oduvijek bio problematičan. Navodno je bio sklon alkoholu, nije radio, a zbog čega je primao socijalnu pomoć, nije poznato.

"Sjećam se jednog slučaja kad se potukao na gradskim bazenima, u ulici u kojoj živi. Kad su ga policajci došli smiriti, jedva su ga uspjeli svladati. Jak je kao bik i dugo im je trebalo da ga utrpaju u maricu", ispričao je jedan Đakovčanin za 24sata.hr.

Zbog svojih nepodopština, kažu, spretan je kao mačka i teško će ga pronaći. Naime, svi su problemi, pričaju komšije, počeli nakon što mu je umrla majka, koja je s njim i ocem živjela u kući. Nedugo nakon toga je u njoj izbio i požar. Napadač ima brata blizanca, koji živi u Hrvatskoj, te brata i sestru u Njemačkoj. Je li bio u braku, nije poznato, no iz jedne veze ima dvije odrasle kćerke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije