Detalji koji su obilježili potpisivanje sporazuma imena Makedonije

Radiosarajevo.ba
Detalji koji su obilježili potpisivanje sporazuma imena Makedonije
U mestu Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera danas je potpisan sporazum izmedju Grčke i Makedonije kojim se predvidja da novo ime bivše jugoslovenske republike bude Republika Sjeverna Makedonija.

Sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora u vezi imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su šefovi diplomatija Grčke i Makedonije Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov u prisustvu premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva.

Grčka i Makedonija potpisali sporazum o preimenovanju

Historijski trenutak za obje zemlje je obilježilo nekoliko zanimljivih detalja, a o čemu se radi pogledajte u galeriji.

Samo neki od zanimljivih detalja su:

- Makedonski premijer i članovi makedonske vlade došli su na grčku stranu Prespanskog jezera gliserom.

grcka_makedonija.jpg - undefined

Foto: Tanjug

- Tamo ih je sačekao premijer Grčke Aleksis Cipras, nakon čega su se uputili ka šatoru koji je posebno postavljena na obali jezera za tu priliku.

UY1k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvT0RNN01EQV8vNWViNWYyNGYzYzQ2MTkwNTExNTA4YWY4N2I1MWNiNTguanBlZ5CBoTAB.jpg - undefined

Foto: Tanjug

- Cipras je Zaevu zatražio kravatu dok su se namještali da se slikaju na bini nakon potpisivanja sporazuma, a Zaev je odmah prihvatio ideju, pa je skinuo bordo kravatu i poklonio grčkom kolegi. Cipras, poznat po tome što ne nosi kravate ni na zvaničnim događajima, prihvatio je kravatu uz smijeh i stavio je u džep. Na zajedničkoj fotografiji s ovog historijskog događaja Zaev i Cipras bili jedini muškarci bez kravate.

 

grcka_makedonija1.jpg - undefined

Foto: Tanjug

lEHk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTVRZN01EQV8vOWQ1NTg4MjgxZjY0NDQyNDRjZjBlNmI3M2QxMGQzNWIuanBlZ5CBoTAB.jpg - undefined

Foto: Tanjug

KbVk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvT0RJN01EQV8vMDdlMDczNGNhMzE4M2ZiNjQ3Njg5NmYyZGEzMTMyZWMuanBlZ5CBoTAB.jpg - undefined

Foto: Tanjug

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije