Dvadeset hiljada eura za preskakanje mjesta na listi za operaciju

Fena
Dvadeset hiljada eura za preskakanje mjesta na listi za operaciju
/ UKC LJubljana
Slovenska policija u srijedu nastavlja u ponedjeljak započetu istragu na više klinika ljubljanskog Univerzitetskog kliničkog centra (UKC).

Istraga je vezana za davanje novca za "preskakanje" mjesta na listi čekanja na operativne zahvate, a mediji navode da se za tu uslugu plaćalo od 10 do 20 hiljada eura preko posrednika koji je u pritvoru.

Prema neslužbenim informacijama, samo na Onkološkom institutu najpoznatije slovenske medicinske ustanove dva su ljekara uključena u istragu primanja nagrada za obećanje da će pacijenti prije doći na red za operaciju, a kriminalisti razgovaraju s ukupno desetak ljekara koji se nalaze pod sumnjom.

Policija je službeno potvrdila da je izvršeno 18 kućnih pretraga u istrazi "preskakanja" službenih listi čekanja za operativne zahvate te da je jedna osoba pritvorena, a bolnica je objavila da surađuje u istrazi i da je dala na raspolaganje policiji svu dokumentaciju koja je bila zatražena.

Kako navode mediji, policija je osumnjičene duže vrijeme pratila i njihovu komunikaciju imala pod tajnom prismotrom, a istraga se, osim na Onkološkom institutu, provodi i na ginekološkoj, internoj i hirurškoj klinici UKC-a.

Tačan broj ljekara koji su se našli pod sumnjom nije poznat, ali se neslužbeno spominje da ih je bilo od 7 do 12, navodi informativni portal slovenskog Telekoma.

Policija je u srijedu navela da se istraga nastavlja, ali da zbog tajnosti istražnog postupka i dalje ne može iznositi pojedinosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije