Dačić: Zvizdić je pozvan kako bi se izbjegao Dodik

Srna
Dačić: Zvizdić je pozvan kako bi se izbjegao Dodik

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se od današnjeg sastanka o Zapadnom Balkanu u Berlinu ne može očekivati da bude historijski, te da je, imajući u vidu ko na njemu učestvuje, teško očekivati da će Priština biti natjerana da ukine takse koje je uvela na robu iz centralne Srbije.

On je napomenuo da na sastanak nisu pozvani dosadašnji učesnici berlinskog procesa: Austrija, Italija, Britanija, SAD.

Dačić je ocijenio da poziv predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, koji, kako je naglasio, učestvuje kao predstavnik Bošnjaka, predstavlja način da se izbjegne poziv Miloradu Dodiku, iako je legalan predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je za Televiziju "Pink" rekao da je uvjeren da će na Srbiju sigurno biti pritisaka i poručio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije neko ko će podleći pritiscima, pogotovu ako je nešto protiv srpskih interesa.

"Nema šanse da će bilo ko iz ove vlasti pristati na pritiske protiv naših interesa", zaključio je Dačić.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron organizovaće danas u Berlinu sastanak na koji su pozvani predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, kao i Hrvatske, Slovenije, te Evropske komisije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije