Dačić: Zvanična pozicija Srbije u dijalogu s Prištinom je razgraničenje

Radiosarajevo.ba
Dačić: Zvanična pozicija Srbije u dijalogu s Prištinom je razgraničenje
Foto: Anadolija / Ivica Dačić

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da je razgraničenje zvanična pozicija Srbije u dijalogu s Prištinom ali da ne može da govori o tome jer se o razganičenju nije razgovaralo.

Dačić je novinarima rekao da bi linija razgraničenja bila tamo gde je prihvatljivo za obje strane.

Govoreći o pismu predsjednika SAD Donalda Trumpa u kom je ovaj pozvao na međusobno priznanje Srbije i Kosova, Dačić je rekao da treba razumjeti cio kontekst te poruke a ne samo taj dio.

“Riječ je o velikoj promjeni jer je američka vlada otvorila mogućnost za neki kompromis. Ranije je bilo samo priznanje. Ovdje se kaže međusobno priznanje ali tek nakon dogovora. Sada je Priština na tapetu jer su prepreka za dogovor”, rekao je šef srpske diplomacije.

Prema njegovim riječima, potezi Prištine imaju veze s odnosima u Europi i svijetu, kao i da postoje zemlje koje podržavaju dijalog, kao Francuska i Austrija, i one koje žele da se cijela stvar što prije završi, gde je izdvojio Veliku Britaniju i Njemačku.

Dačić je dodao i da je Velika Britanija spriječila usvajanje oštrog zaključka o ukidanju kosovskih taksi na robu iz Srbije na sastanku Kvinte.

“Ne vrše svi isti pritisak na Prištinu. (...) Trumpovo pismo podstiče trajno rješenje, to je najvažniji dio”, naveo je Dačić.

On je dodao kako očekuje da će se situacija između Prištine i Washingtona dodatno zaoštravati, jer su trenutno “SAD najzainteresiranije za nastavak dijaloga”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije