Dačić o napadu na Novom Zelandu: Ne znam ko mu je bio inspiracija

Hina
Dačić o napadu na Novom Zelandu: Ne znam ko mu je bio inspiracija
Anadolija / Srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić osudio je teroristički napad na Novom Zelandu, niječući da muškarac osumnjičen za masovno ubojstvo u dvjema džamijama u gradu Christchurchu ima bilo kakve veze sa Srbijom.

"Srbija nema nikakve veze s tim", rekao je Dačić novinarima nakon razgovora sa šefom diplomatije Grenade Charlesom Davidom u Beogradu, komentirajući izvješća zapadnih medija u kojima se osumnjičeni za masakr u Novom Zelandu dovodi u vezu sa Srbijom.

Dačić je rekao kako Srbija ne traži osvetu za bilo koju njezinu žrtvu u svijetu.

"Osuđujemo tu vrstu zlouporabe. To nanosi štetu srpskim interesima i uhitit ćemo svakog za koga sumnjamo da ima tu vrstu interesa", rekao je Dačić.

Australac identificiran kao 28-godišnji Brenton Tarrant, počinitelj terorističkog napada na dvije džamije u Novom Zelandu u kojem je ubijeno najmanje 49 osoba, u svom je manifestu kojim je na društvenim mrežama najavio napad, spomenuo i Srbe, Balkan i Kosovo, a na njegovom oružju i spremnicima za streljivo ćirilicom su ispisana i imena pojedinih srpskih povijesnih i epskih ličnosti, javili su ranije u petak beogradski mediji, pozivajući se na zapadne izvore i objave s društvenih mreža.

Tarant je na Twitteru naveo kako je inspiriran djelima norveškog desničara Andersa Behringa Breivika, koji je 2011. u Oslu i na otoku Uttoya usmrtio 77 osoba, a osim Breivikom, bio je inspiriran i desničarskim pokretima i ličnostima diljem svijeta - iz Rusije, Bugarske, uključujući i s Balkana.

"Čovjek nema veze sa Srbijom"

"Ne znam tko mu je inspiracija", rekao je Dačić, naglasivši kako mu se čini da je na tom popisu bilo i imena iz drugih zemalja.

"Čovjek nema veze sa Srbijom. Vidio sam i druga imena na popisu, pa pitajte i druge zemlje kakve veze imaju s njim", sugerirao je srbijanski šef diplomacije, naglasivši kako su mnoge države tolerirale terorističke pokrete, nazivajući ih "oslobodilačkim".

Dačić je podsjetio i na zlodjela mudžahedina tijekom ratnih sukoba u BiH, ocijenivši da se tada Zapad nije brinuo zbog tih scena.

"Ako su mudžahedini u BiH kotrljali srpske glave, nisam primjetio da se iko na Zapadu zabrinuo zbog toga, niti da je govorio o islamskom fundamentalizmu ili o kršćanskim vrijednostima. Normalno je da se u takvoj reakciji javljaju ekstremisti i s drugih strana", rekao je Dačić.

Naglašavajući da Srbija najoštrije osuđuje teroristički napad u Christchurchu, srbijanski šef diplomacije poručio je da se "protiv terorizma možemo boriti samo zajedno i neselektivnim pristupom".

Dačić je rekao kako nema informacije o tome da je u masakru na Novom Zelandu nastradao neki državljanin Srbije, a to je ranije medijima potvrdio i počasni konzul Srbije na Novom Zelandu Stevan Berber.

Više informacija o terorističkom napadu na Novom Zelandu možete čitati OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije