Dačić: Komšić već provocira, izazvat će našu reakciju

Srna
Dačić: Komšić već provocira, izazvat će našu reakciju
Anadolija / Srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić
BiH nije priznala Kosovo i ako članovi Predsjedništva BiH ne poštuju teritorijalni integritet Srbije, treba da znaju da će izazvati recipročnu reakciju, izjavio je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Komentarišući izjavu novoizabranog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da je za njega "Kosovo nezavisna država", Dačić je rekao da Komšić još nije ni stupio na dužnost, a već se potrudio da provocira Srbiju.

Dačić je poručio da i on lično smatra da Republika Srpska može da bude nezavisna država, ali da Beograd ima zvaničnu vanjsku politiku po kojoj priznaje teritorijalni integritet BiH.

Prema njegovim riječima, Komšić bi morao da zna da je on sada na čelu BiH, u kolektivnom organu i da je vanjsku politika te zemlje samo ono što je odluka Predsjedništva.

"BiH nije priznala Kosovo i ako članovi Predsjedništva ne poštuju teritorijalni integritet Srbije, treba da znaju da narušavaju prijateljske odnose, kao i da će izazvati našu recipročnu reakciju. Umjesto toga, bolje je da se okrenemo saradnji i zajedničkoj budućnosti", rekao je Dačić za Tanjug.

Komšić je za Deutsche Welle rekao da je za njega Kosovo nezavisna država, ali da je sa novim članom u Predsjedništvu BiH Miloradom Dodikom malo vjerovatno da BiH promijeni odluku o Kosovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije