Dačić: Ako Erdogan može da poruči da je Sarajevo turska žila kucavica...

Srna
Dačić: Ako Erdogan može da poruči da je Sarajevo turska žila kucavica...
Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je jedini interes Beograda jaka i stabilna RS i poručio da Srbiji niko ne može zamjeriti na izjavama da je životno zainteresirana za Banja Luku i Srbe koji žive u RS-u.

"Ako turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan može da poruči da je Sarajevo turska žila kucavica, zašto mi ne možemo da kažemo da smo životno zainteresirani za Republiku Srpsku?", pita Dačić.

Dačić je rekao za Tanjug da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, podsjetivši da je RS međunarodno priznat entitet, isto kao i "muslimansko-hrvatska federacija" u okviru BiH.

On je ocijenio da je krajnji cilj mjera i pooštrene retorike iz regiona - slabljenje Srbije, kako bi priznala nezavisnost Kosova, a možda i redefiniranje BiH.

"Možda se razmišlja i o promjeni Ustava, Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Dačić.

On, povodom tvrdnji da je policija Srbije reagirala na protestima "Pravda za Davida" u Banjoj Luci navodi da to predstavlja pokušaj uvlačenja Beograda u tu krizu s namjerom da Srbija bude predstavljena kao destabilizujući faktor u regionu.

"Interes Srbije nije da destabilizuje RS niti da se miješa u tamošnje političke odnose, a naročito da učestvuje u nekim policijskim akcijama", poručuje Dačić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije