Europa / Da li je "odzvonilo" Bleiburgu: Austrijske vlasti razmatraju zabranu skupa

31. 03. 2019. u 11:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Nakon što je Katolička crkva u Koruškoj uskratila dopuštenje Hrvatskoj biskupskoj komisiji da misu na Loibaškom polju kraj Bleiburga vodi biskup, promijenile su se i pravne okolnosti održavanja komemoracije u Austriji.

Taj se događaj više ne vodi kao crkveni pa odsad podliježe pod austrijski Zakon o javnom okupljanju te ga organizator, Počasni bleiburški vod, mora prijaviti lokalnim vlastima bez obzira na to što se održava na privatnom zemljištu.

Na lokalnim je vlastima da ga analiziraju te da ga, u skladu sa zakonima, dopuste ili pak zabrane, prenosi Hina.

„Ove godine imamo potpuno novu situaciju. Okolnosti su se održavanja komemoracije promijenile, stoga vlasti sada drugačije tretiraju događaj“, objašnjava Rainer Dionisio iz koruške policije.

Odluka biskupije Gurk-Klagenfun da ne dopusti biskupu vođenje mise jer, kako su naveli, smatraju da se dio manifestacije politički instrumentalizira te služi selektivnom tumačenju historije i šteti ugledu Katoličke crkve, znači da se prestaje smatrati vjerskim događajem i za nju vrijede druga pravila.

Kako objašnjava Dionisio, vjerski događaji, kao vjenčanja, sprovodi i narodna slavlja, provode li se na tradicionalan način, izuzeta su iz Zakona o javnom okupljanju.

Sva druga događanja pak podliježu pod taj zakon.

NEMA KOMENTARA