Čudo u susjedstvu: Prve sijamske blizanke proslavile 1. rođendan

Radiosarajevo.ba
Čudo u susjedstvu: Prve sijamske blizanke proslavile 1. rođendan
FOTO: 24sata.hr / Djevojčice proslavile rođendan

Kristina i Valentina zapanjeno su gledale u vatromet na ružičastoj torti s njihovom slikom na površini. Čim se ugasio, licem im se raširio prepoznatljiv osmjeh i razdragano su zapljeskale ručicama. E pa sretan vam rođendan, najdraže moje – nježno im je rekla mama Marija Tambolaš.

Prve hrvatske sijamske blizanke koje su ljekari u martu prošle godine uspješno razdvojili,  nestrpljivo su pružale ruke prema torti nastojeći je zgrabiti. Valentini je na kraju uspjelo malo umočiti prstić, ali ne i pojesti primamljivi šlag, piše 24sata.hr. 

Djevojčice proslavile rođendan - undefined

FOTO: 24sata.hr: Djevojčice proslavile rođendan

"Još su premale za tortu, ali u četvrtak ću im složiti jednu malu od svih namirnica koje smiju jesti. Bit će to jedna ukusna povrtna torta, ili možda voćna, ovisi kako budu raspoložene", rekla je Marija koja ne može sakriti ponos na svoje dvije kćerkice koje unatoč teškom i trnovitom početku života, sada sretne i zdrave slave svoj veliki, prvi rođendan.

"Jako su dobre, ne mogu se uopće požaliti. One su, baš kao i moja kći Maja (6) i sin Ivan (5), djeca za poželjeti", veselo će majka.

Kristina je tad prasnula u smijeh, Valentina je pak poželjela izaći iz sjedalice. Marija ih je obje stavila na tepih, a onda je počela prava utrka. Pokušavale su dostići jedna drugu povlačeći se za majice, noge, uši. Riječi 'baba', 'tata' i 'deda' neprestano su odzvanjale dnevnim boravkom. 

"Još nisu naučile reći mama. U šalim znam reći da se ne trude dovoljno", smije se Marija.

Djevojčice proslavile rođendan - undefined

FOTO: 24sata.hr: Djevojčice proslavile rođendan

Oko djevojčica joj pomažu i stariji sin i kćer. Vole joj pomagati oko hranjenja blizanki te im znaju pjevati uspavanke. 

"Još uvijek dobro spavaju. Nahranim ih u 20.30 i stavim na spavanje. Već su velike i ne bude se više noću radi hranjenja već spavaju u komadu, do 9 sati ujutro. Preko dana odspavaju još dva puta po pola sata do sat vremena", rekla je Marija. 

Dodaje da joj i dalje nije teško snalaziti se s četvero djece dok suprug po cijele dane radi kako bi prehranio obitelj.

"Sad mi je mrvicu teže jer su na putu da prohodaju i stalno se dižu na noge pa neprestano pazim da ne padnu. Ali nakon svega što smo prošli, ne mogu nikad izgovoriti rečenicu: 'Teško mi je'. Najvažnije mi je da su zdrave. Na kontrolu idemo svakih mjesec i pol dana i svi nalazi su im izvrsni. Kako se mogu žaliti nakon toga", rekla je hrabra majka.

Ova im je godina, kaže, prebrzo prošla. 

"Nismo se ni okrenuli, a već pune godinu dana. Ne mogu vjerovati kako je sve to brzo prošlo", govori žena.

Djevojčice proslavile rođendan - undefined

FOTO: 24sata.hr: Djevojčice proslavile rođendan

Kristina i Valentina, na prvi pogled izgledaju identično, ali njihovi ukućani dobro ih razlikuju. 

"Kristina ima duguljastu glavu, a Valentina okruglu", otkrila nam je mala Maja, dok je mali Ivan priznao da se sa sekama, iako su cure, voli igrati autićima te da one bez problema prihvaćaju tu igru. 

Podsjetimo, jedinstven slučaju Hrvatskoj, ali i vrlo rijedak u svijetu, okupio je u martu stručnjake na KBC-u Zagreb, kad su operacijom koja je trajala 15 sati uspješno razdvojili sijamske blizanke. Njima se pridružio i dječji hirurg iz Kliničke bolnice Merkur. 

Prilikom operacije blizanke su bile stare samo šest sedmica. Bile su spojene donjim dijelom prsnoga koša te trbušnim organima, a najveći problem predstavljalo je to što su imale samo jednu jetru, koju su dijelile. Također, bilo je velikih problema s cirkulacijom i radom srca kod obje curice. Odmah nakon rođenja prebacili su ih na Intenzivnu KBC-a Rebro i tamo se nekoliko sedmica čekalo da se stvore uvjeti za zahvat razdvajanja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije