Crnadak i Dačić otvorili novu zgradu Ambasade BiH u Beogradu

Anadolija
Crnadak i Dačić otvorili novu zgradu Ambasade BiH u Beogradu
Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Igor Crnadak i Ivica Dačić danas su zajedno otvorili novu zgradu Ambasade Bosne i Hercegovine u Beogradu.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Lazar Mirkić je izrazio zadovoljstvo što ima čast pozdraviti sve prisutne u novom objektu Ambasade BiH u Beogradu.

"U Republici Srbiji živi veliki broj ljudi iz BiH ili su porijeklom iz BiH. Ovdje se školuju, studiraju, liječe, trguju, putuju i kojima smo mi ovdje veoma potrebi u određenim momentima njihovog života ovdje ili u određenim momentima kada im treba određena pomoć diplomatsko-konzularnog predstavništva. Odnosi Srbije i BiH su svakim danom sve dinamičniji i svestraniji i tome značajan doprinos daju ambasade BiH u Srbiji i Srbije u BiH, ali prije svega politika i političari sa obje strane zajedničke granice", rekao je Mirkić.

Dačić je u obraćanju okupljenima kazao da bilateralni odnosi Srbije i BiH i tradicionalni prijateljstvo i bliskost građana dviju zemalja predstavljaju primjer dobrosusjedstva u regionu Zapadnog Balkana.

"Vjerujem da će otvaranje ove nove zgrade koja će omogućiti da ovo bude stalna adresa Ambasade BiH i da će ona biti još jedan korak u uspostavljanju još boljih međusobnih odnosa. Iako smo živjeli u zajedničkoj državi, mnogo toga još nemamo, nemamo autput Beograd-Sarajevo. O tome smo razgovarali više puta. Infrastrukturno povezivanje je brza pruga, autoput, ali i razvoj naših ekonomskih odnosa, jer ne smijemo zaboraviti da su BiH i Srbija jedni od najvažnijih međusobno ekonomskih partnera. Kada tome dodam i činjenicu da u BiH srpski narod predstavlja jedan od tri konstitutivna naroda, a da također jedan od ravnopravnih entiteta nosi naziv Republika Srpska, mi imamo poseban i dodatni interes da razvijamo što bolje odnose sa BiH. I, naravno, da se trudimo da sva otvorena pitanja iz prošlosti rješavamo dijalogom i da gledamo šta su naši zajednički interesi u budućnosti. Prošlost se ne može izmijeniti, ali možemo da izmijenimo sadašnjost i budućnost i to je nešto na čemu trebamo zajednički da radimo i ja vam želim uspješan i srećan rad u novim prostorijama i da ova kuća predstavlja most saradnje između Srbije i BiH", rekao je Dačić.

Crnadak je izrazio zahvalnost Dačiću što prisustvuje otvaranju nove zgrade Ambasade BiH u Beogradu.

"Mislim da je dolazak nas dvojice ovdje i zajedničko obraćanje i zajedničko otvaranje nove zgrade Ambasade BiH možda najbolja moguća poruka da smo zaista iskreni i da snažno vjerujemo u to da moramo u interesu svih koji žive u Srbiji i u BiH da nastavimo dobrim pravcem, da nastavimo putem razumijevanja, putem bolje komunikacije, većeg povjerenja i putem koji će nas voditi ka ostavljanju svih ružnih i loših stvari iza nas", kazao je Crnadak, dodajući da u budućnosti slijedi još više zajedničkih projekata između dviju zemalja.

 Nova zgrada Ambasade Bosne i Hercegovine u Beogradu, koja se nalazi u Ulici Generala Anrija 37, sada je u vlasništvu Bosne i Hercegovine.

Ceremoniji otvaranja nove zgrade Ambasade BiH prisustvovali su brojni visoki funkcioneri iz Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, te ambasadori i drugi predstavnici diplomatskog kora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije