Crna Gora: Usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti
Foto: Printscreen / Skupština Crne Gore

Glasovima vladajuće većine i SDP-a usvojen je Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore.

Za Zakon je glasalo 45 zastupnika DPS-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Force, kao i zastupnici SDP-a, pišu Vijesti.me.

Zastupnici vladajuće koalicije i SDP-a odbili su jednoglasno 103 amandman DF-a na Prijedlog zakona.

Zakon je usvojen nakon kraće pauze tokom koje su pripadnici skupštinskog obezbjeđenja provjeravali da li je plenarna sala sigurna.

Prethodno je u plenarnoj sali došlo do incidenta zbog kojeg su pripadnici obezbjeđenja na silu izveli poslanike Demokratskog fronta iz sale. Oni su prije toga pokušali da spriječe glasanje, bacajući petardu u salu.

Tako je Crna Gora nakon 42 godine dobila novi zakon kojim se uređuje oblast vjerskih pitanja.

Najspornija odredba u prijedlogu Zakona o slobodi vjeroispovijesti je da će vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore, koji su izgrađeni ili pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, postati državna svojina, ako ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica nad tim objektima.

Srpska pravoslavna crkva smatra da je novi zakon diskriminatorski prema toj vjerskoj zajednici, te da se njegovim odredbama pokušava oteti imovina SPC-a u Crnoj Gori koja, po njima, ima svoju “osmovjekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru današnje Crne Gore”.

Iz Vlade je ranije saopćeno da je prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, uključujući konvencije UN, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, praksu Evropskog suda za ljudska prava, kao i smjernice VK i OEBS-a/ODIHR-a.

Nastavak skupštinskog zasjedanja zakazan je za danas u 14 sati.

Podsjećamo, zbog ovog zakona širom zemlje jučer su organizirani protesti, te je bilo i povrijeđenih policajaca.

Islamska zajednica u BiH: Iz Crne Gore upućene prijetnje novim zločinima i genocidom

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na današnjoj sjednici osudio opasne prijetnje koje je Andrija Mandić, poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, uputio muslimanima. "Ovakve prijetnje novim zločinima i genocidom ne smiju proći neprimijećeno niti bez posljedica", navodi se u saopćenju Rijaseta.

Nakon što su privedeni svi zastupnici DF-a jer su izazvali težak incident u Skupštini nastavljena je sjednica na kojoj je usvojen Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori. 

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je saopštio da je poslanicima DF-a izrekao mjeru udaljenja i da oni ne učestvovati u radu parlamenta u narednih 15 dana.

Prije incidenta poslanici su usvojili Prijedlog zakona u načelu.  

Nikola Rakočević iz DPS-a kazao je novinarima nakon incidenta da su poslanici DF-a bacili “neku napravu”.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović rekao je da je sinoću Skupštini “bilo svega”.

“Crnoj Gori je potreban mir i vjerujem da će večeras preovladati razum”, kazao je Popović novinarima nakon incidenta.

Poslanik DPS-a Milorad Vuletić je istakao da nije vidio ko je bacio “neko pirotehničko sredstvo”.

“Ne znam šta je to bilo, metak od lovačke puške, ili petarda. Ali je ružno da je flašom jedna poslanica iz DF-a udarila poslanika SDP-a Ranka Krivokapića“, kazao je Vuletić, prenosi Cdm.me.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije