Crna Gora ima 71 milionera, broj raste svake godine

Radiosarajevo.ba
Crna Gora ima 71 milionera, broj raste svake godine

Depozit veći od milion eura u Crnoj Gori na kraju augusta ima 71 građanin, saopćeno je iz crnogorske Centralne banke (CBCG) pozivajući se na mjesečne izvještaje koje im banke dostavljaju. U odnosu na kraj prošle godine, kada je broj građana koji imaju depozit veći od milion evra bio 69, sada ih dva više, prenosi RTCG.

Kako se navodi, najveći iznos depozita pojedinaca iznosi 31,9 miliona eura, kazali su iz CBCG i dodali da ne raspolažu podacima o zanimanju klijenata.

"Ukupan iznos deset najvećih depozita građana u Crnoj Gori (rezidenata i nerezidenata) iznosi 88,2 miliona eura na kraju augusta, dok ukupan iznos deset najvećih depozita pojedinaca rezidenata iznosi 32,4 miliona eura", saopćili su iz CBCG.

Sudeći prema podacima, broj milionera u Crnoj Gori se iz godine u godinu povećava - u 2017. godini ih je bilo 64, a godinu ranije 54.

Prema podacima Centralne banke Crne Gore, banke su u januaru odobrile 2,94 milijarde eura kredita, a u odnosu na isti period prošle godine odobreno je 10,2 posto više kredita.

A sve se nema: U BiH živi 600 milionera i 92 multimilionera!

Građani BiH prošle godine na štednju su položili još jednu milijardu KM (511,3 miliona eura), pa njihovi ukupni depoziti na računima banaka sada iznose 12,3 milijarde KM (6,28 milijardi eura). Oko 600 milionera registrirano je u zemlji, od čega 92 multimilionera, a jaz između bogatih i siromašnih sve je veći.

Podsjetimo, prema podacima iz aprila ove godine, u Bosni i Hercegovini registrirano je oko 600 milionera, od čega 92 multimilionera

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije