Crkva joj ne da spomenik bez krsta na očevom grobu, a otac bio ateista

Radiosarajevo.ba
Crkva joj ne da spomenik bez krsta na očevom grobu, a otac bio ateista
Pokušaji kćerke pokojnog Timotija Vasovića iz Novog Pazara da ocu postavi nadgrobnu ploču ne uspjevaju ni godinu dana poslije njegove smrti.

Ploča, naime, oblikom ne odgovara jednom od pet ponuđenih tipova koje je propisala crkvena opština. Vasović je bio ateista, a svi propisani tipovi su u obliku pravoslavnog krsta.

Ovo je prvi slučaj ovakve vrste, a problem je nastao jer na starom gradskom groblju nema mjesta, a zemljište za novo obezbijedila je crkvena opština.

Vasović nije želio sahranu sa sveštenikom niti obilježje krsta na svom nadgrobnom spomeniku. Sahranjen je u septembru 2016. godine na provoslavnom groblju kojim gazduje Javno komunalno preduzeće Gradska čistoća. Od tada, kaže Nelica Grujić, Vasovićeva ćerka, počinje začarani krug.

Nelica Grujić kaže da ju je Javno komunalno preduzeće poslalo kod crkve, crkva u Opštinu, a Opština je ponovo šalje u JKP, piše RTS.

"Pa onda, JKP me šalje u Zavod za zaštitu spomenika u Kraljevu, odakle me šalju u Beograd, jer naravno da oni nisu nadležni nego Republički zavod", objašnjava Grujićeva.

Na oglasnoj tabli novog groblja od 2013. godine postoji ugovor Grada i crkvene opštine u kome u članu 3. piše da se na groblju moraju postavljati samo tipovi nadgrobnih ploča koje je propisala crkvena opština uz grafičke prikaze tipova.

Protojerej Stavofor Tomislav Milenković napominje da je Grujićka na vrijeme obavještena o Ugovoru i tipovima nadgrobnih ploča koje može postaviti.

Kada je bila sahrana, upravnik groblja je obavijestio da, zato što je groblje tako uređeno i tako definisano, da postoje određeni tipovi nadgrobnih spomenika - da su oni kao prodica dužni da podignu taj nadgrobni spomenik po onim tipovima koji postoje. Međutim, oni su to očigledno odbili i htjeli su da postave nadrgobni spomenik koji se ne uklapa u tu ambijentalnu cjelinu”, kaže protojerej Stavrfot Tomislav Milenković, paroh novopazarski.

Cilj ambijentalne cjeline je da ne narušava bližu okolinu Petrove crkve kod koje se groblje nalazi pa tipovi nadgrobnih spomenika izgledom podsjećaju na nadgrobne spomenike neposredno uz crkvu. Milenković navodi da su porodici ponudili kompromisno rješenje.

“Da oni postave horizontalnu nadgrobnu ploču na kojoj će pisati ime i prezime pokojnika, godina rođenja i godina smrti. Oni su tada u razgovoru odbili”, rekao je protojerej Stavrfot Tomislav Milenković.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković donijela je preporuku da je Gradska čistoća diskiminisala Grujićku i njenu porodicu.

Iz gradske čistoće navode da je spor isključivo između porodice i crkve i da ne smiju da krše ugovorene obaveze. Gradska uprava nije se oglašavala o ovom slučaju od marta mjeseca tekuće godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije