Ćiro Blažević: Bosanci, razočarali ste me! Nikad više neću doći u BiH

Hina
Ćiro Blažević: Bosanci, razočarali ste me! Nikad više neću doći u BiH
EPA / Ćiro Blažević
Političke ambicije proslavljenog nogometnog trenera Miroslava Ćire Blaževića neslavno su pokopane na proteklim izborima za Hrvatski sabor.

On je takav ishod ocijenio kao tešku blamažu, dodajući tomu duboko razočaranje u birače iz Bosne i Hercegovine čijim se glasovima nadao.

"Naprosto sam se izblamirao. Razočarao sam se u BiH i Bosance. Mislio sam da me vole, a onda dođe jedna konkretna prilika i vidiš da te niko ne 'zarezuje'", kazao je Blažević.

Blažević je na proteklim parlamentarnim izborima bio nositeljem liste Milana Bandića za XI izbornu jedinicu, no nije bio ni blizu ulasku u saborske klupe, jer je njegovo ime zaokružilo tek 259 glasača.

Blaževiću je teško povjerovati da ga kao osobu s političkim ambicijama u BiH u kojoj je rođen i u kojoj je uvijek bio popularan gotovo niko ne uzima ozbiljno. "I ovo je trebalo doživjeti da bi čovjek dobio potvrdu nečega pa makar bilo i negativno", kazao je Blažević.

Potvrdio je kako su u Bandićevoj koaliciji čak platili autobuse ne bi li što više potencijalnih glasača doveli na birališta i tako osigurali potporu svojim kandidatima s liste za dijasporu no ni to nije imalo nikakva učinka.

"Jako sam se razočarao. Ali šta ćeš. Što je tu je. Nemam namjeru ići više u politiku i izbjegavat ću svaki put odlazak u svoju domovinu BiH. Razočarao sam se jako i shvatio sam da sam radio iluzije. Bosna mi je uzvratila tako kako mi je uzvratila, pa i Sarajevo i Mostar... Ali, u mom Sarajevu da nisam ništa dobio glasova, pa to je katastrofa. Ne mogu se pomiriti s tim", kazao je razočarani Blažević.

Drugi kandidat s Bandićeve liste za dijasporu Marijo Pejić dobio je tek 37 glasova. Kao kandidat s najvećim brojem osvojenih glasova u dijaspori, novim je saborskim zastupnikom postao bivši general i nekadašnji HDZ-ovac Željko Glasnović koji je na izbore izašao s neovisnom listom. Od tri mandata koliko ih nosi XI izborna jedinica - dijaspora, druga dva mandata osvojio je HDZ te će u devetom sazivu Hrvatskog sabora biti Božo Ljubić i Željko Raguž.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije