Cijene na Jadranu padaju: Nude se drastično jeftinije sobe nego prošlih godina

Radiosarajevo.ba
Cijene na Jadranu padaju: Nude se drastično jeftinije sobe nego prošlih godina
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell / Plaža Bačvice u Hrvatskoj

Počela je špica turističke sezone u Hrvatskoj koja će, za razliku od prethodnih, biti vrlo nepredvidiva.

Hotelijeri i iznajmljivači već sada su na rubu panike i jer se, piše Novi list, na terenu čuje kako je buking za juli i august u nekim destinacijama 15 do 30 posto slabiji nego lani.

Na internetu se već nude sobe na sniženjima od 10 do 15 posto ili pak ponude s jednim danom gratis. Predviđa se da će ovu sezonu obilježiti tzv. last minute prodaja i kasnije rezervacije.

Ove se godine na turističko tržište na velika vrata vraćaju Turska, Grčka i sjevernoafričke destinacije pa će, slažu se mnogi, biti jako teško dostići lanjske rekorde.

Uzlazni trend kad-tad je, piše Novi list, morao dosegnuti prijelomnu točku, a tu je i činjenica da privatni smještaj raste po dvoznamenkastim stopama i da je te kapacitete sve teže popuniti.

U tom smislu, ovogodišnja špica sezone trebala bi “iščistiti” ponudu na tržištu u smislu da će kvalitetniji uspjeti dobro raditi, dok bi nekvalitetan smještaj u koji se nije ulagalo, mogao imati problema.

Najveći potop u predsezoni imali su kampovi koji su u maju zabilježili pad noćenja od 38 posto.

Hrvatska ima 785 kampova u kojima može primiti 248.522 osobe. U ukupnim turističkim dolascima kampovi nose oko 16 posto, a u ukupnim noćenjima oko 22 posto hrvatskog turizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije