China girl, TNT, Friend...: U regiju stigle nove opasne droge

Radiosarajevo.ba
China girl, TNT, Friend...: U regiju stigle nove opasne droge
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Nove droge koje se pojavljuju u regiji sve su opasnije, a mladi se ne plaše čak ni da eksperimentišu sa različitim opioidima.

Najčešće se radi o sintetičkim narkoticima koje ima jake halucinogene efekte, a kod onih koji ih konzumiraju izazivaju gubitak pamćenja, bizarne pojave, konfuziju, hipertenziju, tahikardiju čak i smrt.

Ministarstvo zdravlja Srbije preko Sistema ranog upozoravanja čim sazna za nove droge odmah ih zabranjuje, ali se one vrlo brzo pojave na tršištu izmijenjenog sastava, sa nekom novom supstancom.

Britanci otkrili koju drogu uzimaju na Zrću i ko je prodaje

U posljednjih šest mjeseci, u saradnji sa forenzičkim laboratorijama u Srbiji, Evropskim centrom za monitoring droga i zavisnosti od droga i Međunarodnim biroom za kontrolu narkotika, Ministarstvo zdravlja Srbije je zabranilo 18 novih supstanci.  Evropska agencija za narkotike i zavisnost sa sjedištem u Lisabonu iznijela u svom godišnjem izveštaju zastrašujuće podatke prema kojima su novi snažni sintetički opijati, koji imitiraju dejstvo heroina i morfijuma, sve veća zdravstvena pretnja u Europskoj uniji.

Tinejdžeri i droga na sarajevskim ulicama: Šta koriste, s koliko godina probaju...

U izvještaju utemeljenom na istraživanju u 35 evropskih država spominje se kako je sve veći broj mladih izložen rastućem broju novih opojnih i vrlo opasnih sintetičkih droga koje dolaze u do sada nepoznatim oblicima, poput kapljica i sprejeva za nos.

Među tim drogama su kanabinoidi, opioidi, benzodiazepini i katinoni, poznatiji kao “soli za kupanje” i posebno opasni fentanili koji su 60 puta jači od heroina, a često se s njim i miješaju. Ulična imena za fentanile su brojna, a samo neka od njih glase Apache, China Girl, China White, Dance Fever, Friend, Goodfella, Jackpot, Murder 8, TNT, Tango and Cash...

Ovo su neke od njih, piše Blic.

Mješavina tri supstance

Krajem maja pojavila se u regionu nova opasna droga, koja ima jake halucinogene efekte. Riječ je o mješavini tri psihoaktivne supstance. Forenzičkom analizom je potvrđeno da sadrži diphenidin u kombinaciji sa 5F-MDMB-PINACA, kao aktivnom komponentom i MDMA u tragovima. Droga je u sebi sadržala i difenidin, supstancu koja izaziva halucinogene efekte, bizarne pojave, gubitak pamćenja, konfuziju, hipertenziju, tahikardiju, čak i srčani zastoj.

Egzotični mirisi

Che Sballo, Vertex, Galaxy, Rainbow, samo su neki od uličnih naziva sintetičkih kanabinoida koji su zabranjeni u proteklih pola godine. Radi se o mješavina bilja koje se reklamiraju kao “egzotični mirisi” uz čestu napomenu da nisu za konzumaciju. Primjera radi, to su osvježivači prostorija, koji su se mogli nabaviti u indijskim šopovima. Sadrže sintetske kanabinoide, koji su i do 100 puta jači od kanabisa i javljaju se o u obliku smole, bijelog praha, kristala, ulja, biljne mješavine. Konzumiranjem ovih psihoaktivnih supstanci javlja se euforija, izražena komunikativnost, ubrzano disanje i rad srca, ali i uznemirenost.

Kanabinoid 800 puta jači od marihuane

Srbiji je prva u svijetu pronašla i zaplenila ovu drogu - 5F-MDMB-PINACA, koja je 800 puta jača od marihuane. Radi se o psihoaktivnoj supstanci, sinntetičkom kanabinoidu, koji kod ljudi može da izazove teška zdravstvena oštećenja. Supstanca pripada grupi psihoaktivnih supstanci, mogla je da se konzumira kao čaj ili da se puši.

Fentanil snažniji od morfijuma

Na listu zabranjenih stavljena je i supstanca, koje je po svom sastavu opioidni analgetik, derivat fentanila. Inače, fentanil je jedan od najjačih opioidnih analgetika, koji je 100 puta snažniji od morfijuma. Ako se primijeni intravenski tada nastupa stanje kojem kome je čovjek bez ikakvog straha, apatičan i ravnodušan na sve što mu se događa. osjećaj osećaj za bol je izrazito smanjen, ali svijest ostaje očuvana.

Tečni ekstazi

Gamahidroksibutirat (GHB) poznatiji kao tečni ekstazi ili droga za silovanje već duže je prisutan na regionalnom tržištu narkotika i radi se o izuzetno opasnoj drogi koja u dovoljnoj dozi može i da ubije! GHB je veoma popularan u Evropi, a mladi ga koriste u cilju izazivanja euforije, stimulativnih ili sedativnih i seksualnih efekata, a prodaje se putem interneta, kod uličnih dilera ili u radnjama kao "organski rastvarači", "sredstva za čišćenje", da bi se izbjegla njihova detekcija i kaznene mjere. Droga je providna, a nema ni specifičan miris što je čini neprimjetnom. Ukus joj je slankast pa se zbog toga lako miješa sa žestokim alkoholnim pićima, a da se ne osjeti. Korisnici često ne znaju šta je dovoljna doza i lako može doći do predoziranja i smrti.

Blou

Nova opasna droga iz grupe sintetičkih kanabinoida, na tržištu je poznata pod nazivom Blou. Radi se o psihoaktivnoj supstanci iz grupe sintetčkih kanabinoida. Prodaje se kao biljna mješavina u crno-žutim plastičnim omotima. Dizajnirana je kako bi oponašala učinke kanabisa, ali je mnogo opasnija. Simptomi trovanja su ošamućenost, vrtoglavica, ubrzan rad srca, mučnina, povraćanje, bol u grudima, zujanje u ušima, glavobolja... U Evropi je već odnijela nekoliko života.

Spajs i K2

Među novim psihoaktivnim drogama koje su se pojavile na međunarodnom tržištu vrlo su prisutni sintetski kanabinoidi (oko 60 odsto), znatno otrovniji, a zloupotreba je povezana s brojnim trovanjima pa i smrtnim slučajevima. To su droge poznate i pod imenima "Spajs" i "K2". Korisnici uglavnom i ne znaju šta su uzeli niti kako će djelovati. Snažni psihostimulans povezuje se s gotovo 200 akutnih intoksikacija i više od 100 smrtnih slučajeva u Evropi.

Bup

Mladi u Srbiji sve češće kao drogu koriste lijek "buprenorfin", poznatiji kao "bup", koji se primnjuje za liječenje ovisnika i trebalo bi da pomogne u "skidanju" sa heroina. Iako ga ljekari u strogo kontrolisanim uslovima propisuju, lijek se ipak ilegalno može kupiti kod dilera. Spada u opijate, zbog čega ga mladi i koriste, ali ono što je alarmantno jeste da stvara daleko jaču zavisnost od one koju bi trebao da suzbije. Među narkomanima se vjeruje da tableta ima heroinski efekat, zbog čega dolazi do predoziranja onog koji ga uzima.

Krokodil

Ova droga je mnogo toksičnija od heroina. Izaziva veliku smrtnost i u Evropi je registrovano 30.000 smrtnih slučajeva za dvije godine. Uživaoci ove droge liče na zombije jer im se tijela raspadaju, a koža postepeno poprima izgled kože reptila, po čemu je i dobila naziv. “Krokodil” je poznat i kao droga iz kućne radinosti. U njoj su onečišćenja-kiseline, baze, industrijski rastvarači, teški metali, jod, crveni fosfor, petroleum, koji dovode do oštećenja i nekroze tkiva koja može biti tako izražena da je nekada neophodna amputacija ekstremiteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije