Čanak: Ideologija zločina planirana u Beogradu, a ne na Palama

AA
Čanak: Ideologija zločina planirana u Beogradu, a ne na Palama
Arhiva / Nenad Čanak
Ratko Mladić je danas pred Haškim tribunalom osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

"Presudu Ratku Mladiću treba razumeti ne samo kao presudu čoveku odgovornom za najveći ratni zločin u Evropi od Drugog svetskog rata, nego i kao presudu ideologiji i svima koji su te zločine planirali, koordinirali i sprovodili. Istim onima koji su od imena Ratka Mladića napravili ratni poklič huligana i kriminalaca, koji bi takve zločine bili spremni da ponove. Oni su te planove kovali u Beogradu, a ne na Palama", izjavio je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, komentarišući osuđujuću presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske pred Haškim tribunalom.

On je istakao da je jako važno "da tu zločinačku organizaciju i njihovu krivicu" nipošto ne treba dovoditi u vezu sa čitavim narodom", jer bi, po njegovoj ocjeni, to bilo nepravedno i neistinito.

"Sada je neophodno da se čuje glas i javnosti i nadležnih državnih organa Republike Srbije koji će konačno i nedvosmisleno osuditi upravo politiku i ideologiju koja je dovela do toga da ime Ratka Mladića bude simbol zločina i genocida. To je važan korak ka uspostavljanju politike trajnog pomirenja u regionu", zaključio je Čanak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije