Burno u Hrvatskoj: Bunjac suspendiran, Pernar najavio osnivanje nove stranke

Radiosarajevo.ba
Burno u Hrvatskoj: Bunjac suspendiran, Pernar najavio osnivanje nove stranke
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL / Burno u Hrvatskoj: Bunjac suspendiran, Pernar najavio osnivanje nove stranke

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u utorak je izvijestio da je saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac suspendiran iz stranke jer se nije držao predizborne strategije i dogovora da niko od saborskih zastupnika ne ide u Europski parlament to jest da se profiliraju i rotiraju novi ljudi.

To je bio dogovor, tako je bila složena i lista, tako je rađena kampanja. Međutim, dogodilo se da je kolega Bunjac izigrao taj dogovor. Bunjac sebe vidi u Europskom parlamentu“, rekao je Sinčić na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Sinčić je istaknuo kako je ideja bila da se profiliraju i rotiraju novi ljudi, njih pet. Budući da je taj dogovor onemogućen, ističe Sinčić, našli su alternativno rješenje - da do parlamentarnih izbora on ide u Europski parlament.

Objasnio je da zbog preferencijalnog glasovanja nije u mogućnosti dati svoj mandat bivšem glavnom sekretaru stranke Tihomiru Lukaniću, a Bunjac mu ne želi prepustiti svoj.

Suspenzija na snagu stupa danas (srijeda, 5. juni),, a odluka komisije može ići u četiri smjera - opomena, zabrana kandidiranja, zabrana imenovanja i isključenje iz stranke.

Na ovu odluku burn oje reagirao Ivan Pernar, koji je najavio sonivanje druge stranke.

„Ako izbace Bunjca izlazim iz Živog zida i osnivam drugu stranku“, izjavio je Ivan Pernar preko Facebook live videa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije