Brnabić: Danas smo potpisali četiri nova sporazuma s RS

Radiosarajevo.ba
Brnabić: Danas smo potpisali četiri nova sporazuma s RS
Foto: RSA / Radovan Višković i Ana Brnabić

U Beogradu danas je održana deseta zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić nakon sjednice kazala je da rezultati ne izostaju te da Srbija i RS imaju dobru saradnju.

„Imamo mnogo prostora za unaprijeđenje posebno u domenu robne razmjene ali i investicija, a prije svega u RS. To ćemo nastaviti. Druga važna oblast je regionalno povezivanje, to je saobraćajna infrastrukturta, povezali smo se mostom Bratunac-Ljubovija. Nadam se da ćemo konačno i ovo završiti i otvoriti taj most, završavamo dogovore oko autoputa Beograd – Sarajevo. To će biti nešto vrlo značajno i zbog toga ova godina će biti vrlo značajna, imamo zajedničkih projekata u energetici“, kazala je Brnabić.

Dodala je da njoj je posebno drago da Srbija ima mogućnost da pomogne RS, a sve zbog posebnih veza između RS i Srbije.

„U aprilu 2018. godine otvorili smo i konzularnu kancelariju u Trebinju, a planirana je još jedna u Drvaru. Danas smo potpisali i četiri nova sporazuma. Imamo jasan plan i agendu za daljnji razvoj odnosa, a radit ćemo u interesu RS i Srbije, ali ovo je i povezivanje s FBiH“, zaključila je Brnabić.

Premijer RS Radovan Višković ovom prilikom zahvalio se Srbiji za pomoć koju je uputila građanima RS.

„I danas sam rekao da građani RS znaju da to cijene i na kraju krajeva to je novac poreskih obveznika Srbije. Bitno je da nastavljamo saradnju koja će ići uzlaznom putanjom. Posebno bi izdvojio priojekte u energetskom sektoru RS, a Vlada RS je u vrlo kratkom roku provela sve procedure. Želim da poručim svim građanima RS i Srbije da saradnja ide na obostrano zadovoljstvo jer zajedno ulazimo u investicije“, kazao je Višković.

Dodao je da nakon desete zajedničke sjednice vlada ostvaren je napredak i da se vlade nalaze
u situaciji da formiraju zajedničko preduzeće za projekat izgradnje hidroelektra Buk Bijela.

„Prije dva dana na nivou BiH usaglašena je buduća trasa autoputa koji će povezivati Beograd s Banja Lukom i Banja Luku sa Sarajevom“, pojasnio je Višković.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije