Brisel upozorio Hrvatsku: Ako Kinezi budu gradili, uvesti drastične mjere

Radiosarajevo.ba
Brisel upozorio Hrvatsku: Ako Kinezi budu gradili, uvesti drastične mjere
Zagrebački "Globus" piše da se još čeka odluka o tome da li će Kinezi graditi Pelješki most.

Kako napominju, iz Brisela stiže upozorenje da će "nadzor biti drastičan", ako Kinezi "dobiju posao".

Iako je ranije objavljeno da će Pelješki most s pristupnim saobraćajnicama graditi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation, Globus piše da se "pred finale jednog od najvećih projekata u historiji moderne Hrvatske čeka odluka ko će graditi most, Kinezi koji su dali najpovoljniju ponudu ili će se procedura izbora ponoviti". 

"Izbor kineskog konzorcijuma iznenadio je mnoge u Briselu, jer bi to bilo prvi put da kineski građevinski konzorcijum koristi novac Europske unije, što bi značilo i ulazak Kineza na velika vrata, ne samo kao investitora u Europu, nego i kao izvođača radova za projekte za koje je osigurao sredstva Brisel", navodi Globus. 

Osim kineske kompanije, ponude su dali austrijski Strabag te zajednica ponuđača koju čine italijanski Astaldi i turski IC Ictas Ansaat, pisao je ranije zagrebački Jutarnji list

Strabag, čija je ponuda, kao i ona italijansko-turskog konzorcijuma, bila skuplja za oko 500 miliona kuna, tvrdi da su Kinezi dali dampinšku cijenu po kojoj nije moguće izgraditi most.

Globus navodi da se u Briselu "pomno prati sve što se događa oko priprema za izgradnju mosta".

"Postoje i oni koji su bili sumnjičavi prema takvom prodoru Kineza u Evropu, pogotovo što je za promociju poslužila Hrvatska kao novoprimljena država", navodi Globus

Kako navodi, pozivajući se na neimenovane diplomate, ako "Kinezi dobiju posao, nadzor će biti drastičan, a nije isključeno da bi u slučaju nekih nepravilnosti mogao biti uskraćen i dio novca". 

U tekstu se podsjeća i da je ponuda kineskog konzorcijuma China Road and Bridge Corporation teška 2,08 milijardi kuna*

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije