Božinović: Hrvatska policija dobiva pohvale za čuvanje vanjske granice EU-a

HRT
Božinović: Hrvatska policija dobiva pohvale za čuvanje vanjske granice EU-a

Hrvatska policija dobiva pohvale u Europskoj uniji za svoj posao čuvanja vanjske granice, izjavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova ove zemlje Davor Božinović koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove, prenosi HRT.

"Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a najbolje znaju procijeniti ulogu hrvatske policije, koja je u ovom trenutku nezamjenjiva za EU", rekao je ministar Božinović, dodajući da je imao dosta bilateralnih sastanaka sa svojim kolegama.

"Oko pitanja zaštite vanjskih granica postoji konsenzus. Sve ono što treba napraviti kada je u pitanju zajednička politika azila i promjena zakonodavstva u ovom području sve zapravo ovisi o tome imamo li sigurne vanjske granice, to je preduvjet, i ono što Hrvatska i još nekoliko zemalja predstavljaju u ovome trenutku jest sigurnost EU-a", kazao je ministar Božinović.

Istaknuo je da je s novim ljudima u europskim institucijama sada nešto prisutnije pitanje procjene aktualne situacije od traženja rješenja za budućnost.

"Mi smo također pridonijeli da se takav raspored postavi unutar Vijeća EU-a i u to smislu možemo biti itekako zadovoljni, to naravno uključuje i povećana financijska izdvajanja za potrebe država na vanjskim granicama EU-a što znači i veća izdvajanja za Hrvatsku i to će sigurno uslijediti", dodao je.

Božinović je najavio da će u utorak razgovarati s potpredsjednikom Komisije zaduženim za migracije Margaritisom Schinasom i povjerenicom za unutarnje poslove Ylvom Johansson.

Na upit kako odgovora na kritike o pretjeranoj uporabi sile hrvatske policije i dva slučaja propucavanja migranata, Božinović je rekao da to nitko nije ni spomenuo.

"Nitko nije spomenuo ta dva slučaja. Mi smo odmah nakon što se to dogodilo proveli sve potrebne radnje, u sve je uključeno i Državno odvjetništvo, a ja sam odmah razgovarao s kolegama u Europi. Naravno, treba činiti sve da ne dođe do incidenata, međutim, opet ponavljam, hrvatska policija radi u skladu s nacionalnim i europskim zakonodavstvom, ona je itekako prepoznata kao vrijednost EU-a i mi ćemo nastaviti provoditi svoju politiku", zaključio je Božinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije