Bošnjačko vijeće o zahtjevima za isključenje Njegoša i Kiša iz školskih programa

Radiosarajevo.ba
Bošnjačko vijeće o zahtjevima za isključenje Njegoša i Kiša iz školskih programa
Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori odbacilo je, kako su naveli, insinuacije u vezi s "misterioznim" apelom isključivanja iz nastavnih programa djela Petra Petrovića Njegoša i Danila Kiša.

U Vijeću smatraju da se radi o "senzacionalističkoj podmetačini" kojom se pokušava isprovocirati nacionalna i vjerska netrpeljivost u Crnoj Gori, prenijela je RTCG.

"Bošnjačko vijeće nije potpisalo nikakav dokument kojim se traži zabrana pomenutih autora. Apel koji je udruženje građana sa drugog kontinenta uputilo našim vlastima ne smatramo vrijednim pažnje, makar ne na način na koji su medijski uspjeli da uznemire javnost Crne Gore i šire", naveli su u saopćenju.

Crnogorski mediji danas su prenijeli da je više bošnjačkih organizacija uputilo apel ministarstvima prosvjete i kulture Crne Gore da "u skladu sa svojim zakonskim ovlastima i dužnostima", pokrenu postupke zabrane i uklanjanja iz školskih programa dvije knjige – "Gorski vijenac" Petra Prvog Petrovića Njegoša i "Peščanik" Danila Kiša.

To su navodno – zbog "mržnje prema islamu i muslimanima"  – zatražili Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU), Bošnjačko nacionalno vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji, Bošnjačka kulturna zajednica i grupa drugih bošnjačkih organizacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije