Bošnjaci iz Drača: Bilo je grozno, hvala Bogu, svi smo živi i zdravi...

Radiosarajevo.ba
Bošnjaci iz Drača: Bilo je grozno, hvala Bogu, svi smo živi i zdravi...
FOTO: Ora News / Potres ostavio teške posljedice

Snažni potres koji je jutros pogodio Albaniju, te uzrokovao smrt šest osoba i najmanje 300 povrijeđenih, uznemirio je veliku bošnjačku zajednicu koja živi na području Drača (Durres).

Piše: F. V.

A upravo je epicentar potresa bio je između Drača i prijestolnice Tirane, na deset kilometara dubine.

Kako nam je potvrdio Mentor Klarić (Kllari), direktor kompanije Gllavica i sin uglednog Fikreta Klarića, počasnog konzula BiH u Albaniji, poginulih i povrijeđenih među bošnjačkom zajednicom nije bilo.

“Hvala Bogu svi smo dobro. Bilo je grozno. Posebno u gradu Draču. Kao što ste čuli, ima poginulih... Žestok zemljotres je bio. Hvala Bogu, niko od naših nije stradao”, kazao nam je Mentor.

Potvrdio je da je u Draču pričinjena ogromna materijana šteta, potvrđujući informacije o apokaliptičnim slikama.

Potres ostavio teške posljedice - undefined

FOTO: Ora News: Potres ostavio teške posljedice

“Najmanje tri objekta su srušena u Draču, svaki od po pet spratova. Također, srušen je veliki broj kuća u kojima se više ne može živjeti”, rekao je Kllari za Radiosarajevo.ba.

Osim u Draču, Bošnjaci danas žive u okolnim općinama Šijah (Shijak), Džavzotaj i Sukht, odnosno selima Kodžaz (Koxhas) i Borku (Borake).

Na ovom području ih se nastanilo oko 3.000, od ukupno 10.000 Bošnjaka u Albaniji.

Također, Bošnjaka ima u Firi na jugu Albanije nedaleko od Valone, te u Kavaji, Tirani i još nekim gradovima.

Ovo je vrlo vrijedan dio albanskog društva. Uspjeli su se integrirati u društvene tokove ove države, ali i, uprkos tome što 140 godina žive van domovine, sačuvati svoj identitet.

Sebe jednostavno nazivaju Bosancima...

Podsjetimo, dva snažna zemljotresa jačine 6,2 i 6,5 stepeni po Richteru, u razmaku od tri sata, pogodila su Albaniju, a jačina potresa koja se osjetila i u Bosni i Hercegovini uznemirila je građane naše zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije