Borba s poplavama: Sava oborila historijske rekorde i dalje raste

Radiosarajevo.ba
Borba s poplavama: Sava oborila historijske rekorde i dalje raste
Nastavlja se borba s poplavama u Hrvatskoj. Vodostaj Save u Jasenovcu u utorak u 6.00 sati bio je 928 centimetara zbog čega je i dalje na snazi vanredno stanje.

Burna noć je i iza stanovnika općine Lekenik. Vodostaj Kupe u 23 sata bio je 962 centimetara i proglašeno je vanredno stanje, javlja Dnevnik.hr.

Vodostaj Save u Jasenovcu oborio je rekord iz 1970 godine od 907 centimetara. Nasip može izdržati 950 centimetara pa se svi nadaju da vodostaj neće preći tu brojku. Nadležne službe vjeruju da se danas neće dogoditi ništa dramatično s vrhuncem vodenog vala.

U ponedjeljak navečer prvu vanrendu sjednicu održao je Štab civilne zaštite Republike Hrvatske, a na sjednici je provedena analiza stanja i preduzetih aktivnosti odbrane od poplava te poduzimanja daljnjih odgovarajućih mjera. Šef DUZS-a Dragan Lozančić poručio je kako je situacija ozbiljna, ali da građani mogu mirno spavati.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije