Bolnica u Međimurju zataškala da je prvorođeno dijete u 2020. godini romsko

Radiosarajevo.ba
Bolnica u Međimurju zataškala da je prvorođeno dijete u 2020. godini romsko
Foto: Facebook / Bolnica prikrila da je prvorođeno dijete romsko

Zastupnik romske nacionalne manjine u hrvatskom Saboru Veljko Kajtazi objavio je da je županijska bolnica u Čakovcu, zajedno s predstavnicima Međimurske županije, prikrila činjenice i obmanula javnost o prvorođenom djetetu ove godine u toj županiji.

Tvrdi da su ignorirali romsko dijete koje je prvo rođeno te da su u medijima i na službenoj Facebook stranici župana objavili fotografije župana, roditelja i djeteta rođenog kasnije istoga dana.

"Neugodno sam iznenađen viješću da je županijska bolnica u Međimurju, zajedno s predstavnicima Međimurske županije, prikrila činjenicu i obmanula javnost o prvorođenom djetetu u Međimurskoj županiji.

Pitamo se zašto se prikrila informacija o prvorođenom romskom djetetu i zašto je ova porodica preskočena u tradicionalnim medijskim objavama o prvorođenoj djeci? Bojite li se ksenofobičnih reakcija osoba kojima ne bi ugodno sjela informacijama o prvorođenom romskom djetetu? Ima li u ovakvim i sličnim situacijama elemenata diskriminacije, kršenja ljudskih prava?

Očekujem javnu ispriku odgovornih u što kraćem roku, ali ne očekujem da će situacija u Međimurju u 2020. g. biti bolja dok se odnos prema Romima ne promijeni i dok ne dobijemo jednak tretman, poštovanje i uvažavanje našeg ljudskog dostojanstva", objavio je na Facebooku.

U razgovoru za N1 kazao je kako mu se međimurski župan ispričao putem telefona, no da očekuje i javnu ispriku.

"Čim su mi dojavili, krenuo sam ka Međimurskoj županiji. Razgovarao sam s medicinskim sestrama koje su bile dežurne i one su mi rekle da je (to bilo upravo tako), ali da mi ne mogu dati ništa podrobnije od onoga što sam već naveo u izvještaju. Očekujem javnu ispriku župana, imajući u vidu da župan sve vrijeme šuti. Osim poslanih prosvjeda, u Međimurskoj županiji ništa ne vidim loše, nego sve gore i gore. Međimurski župan me je nazvao i ispričao se i rekao da je dobio takve informacije iz bolnice", kazao je Veljko Kajtazi za N1.

Direktor čakovečke bolnice rekao je da se dogodila komunikacijska greška, zbog koje su iz bolnice županiji dali krivu informacije o tome koja je beba prva rođena u 2020. godini.

"Jako mi je žao, kao ravnatelju, da se dogodila takva greška. Bolnica i zdravstveni sustav jako su veliki i za sve mogu preuzeti odgovornost, ali ne mogu pristati na to da se vrši bilo kakva diskriminacija. Mi brinemo za sve naše stanovnike svakodnevno i jako mi je žao zbog toga što se dogodilo. Mislim da je ljudski da se radi i da se događaju greške, ali i da se ispriča, kao što smo jučer učinili. Bili smo kod gospođe i djeteta, ispričali smo se, a ljudski je i oprostiti", rekao je za N1 ravnatelj bolnice u Čakovcu Tomislav Novinščak.

Dodao je da se majka i dijete osjećaju dobro, te da im ne zamjeraju zbog greške koja se dogodila.

"Dijete je dobro, majka također, to im je šesto dijete. Gospođa nas je primila i rekla da razumije da se takve stvari događaju, rekla je da je sretna što smo je se sjetili i primila je poklone. Ona se dobro osjeća, nikakvo zgražanje nije izrazila i rekla je da je svjesna da se događaju greške.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije