Bleiburg pun policije: Demonstranti uzvikuju "ustaše i četnici, zajedno ste bježali"

Radiosarajevo.ba
Bleiburg pun policije: Demonstranti uzvikuju "ustaše i četnici, zajedno ste bježali"

U Bleiburgu je počela Središnja komemoracija u povodu 74. godišnjice kontroverznog događaja krajem Drugog svjetskog rata kada su se jugoslovenski partizani obračunali s pripadnicima poraženih vojski.

Na komemoraciji na Bleiburškom polju ove godine, osim svete mise, neće biti političkih govora. Kako je javio reporter Jutarnjeg lista iz Bleiburga, oko 10 sati već se skupio poveći broj ljudi, a organizatori očekuju da će ih doći oko 15.000 u stotinjak autobusa iz Hrvatske i BiH.

U prijepodnevnim satima organiziran je i manji protestni skup na protivnika komemoracije kojem se vikalo "Ustaše i četnici, zajedno ste bježali".

Među demonstrantima su i pripadnici Radničke fronte, koji su na svojoj Facebook stranici objavili fotografiju traktora s jugoslavenskom zastavom uz status 'Pozdrav iz Bleiburga'.

Biskupijski administrator u Klagenfurtu Engelbert Guggenberger ove je godine odbio izdati suglasnost da jedan od hrvatskih biskupa predvodi svetu misu, a mjerodavne kotarske vlasti u Voelkermarktu su bleiburšku komemoraciju okarakterizirale kao javni skup.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije