Bivši šef slovenske SOVE: Bosanska obavještajna služba je najbolja u regionu!

Radiosarajevo.ba
Bivši šef slovenske SOVE: Bosanska obavještajna služba je najbolja u regionu!
Foto: Delo.si / Iztok Podbregar

Bivši šef slovenske Obavještajno-sigurnosne agencije (SOVA) i dekan mariborskog Fakulteta za organizacijske znanosti Iztok Podbregar u razgovoru za slovenačko Delo  ocijenio je da je Obavještajno sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) najbolja obavještajna služba u regionu!

Na pitanje novinarke Suzane Kos koja obavještajna služba u regionu je najbolja, Podbregar je otvoreno kazao:

"Nesumnjivo bosanska, koja je prošla i kroz iskustvo rata. A istovremeno radi uz snažnu potporu partnerskih službi iz Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije koji ih obučavaju i opremaju kazao je Podbregar.

Podbregar je u opširnom intervjuu za Delo govorio o sigurnosnoj poziciji Slovenije, te ukazao na činjenicu da strane obavještajne službe imaju široko rasprostranjeno djelovanje u toj zemlji.

"Slovenija je na raskrižju interesa i vrlo smo izloženi djelovanju stranih obavještajnih službi, a kontraobavještajna djelatnost je od najveće važnosti", rekao je Podbregar, dodajući da opasnost od ekstremizma nije najveći izazov za Sloveniju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije